Festivalul de Teatru Piatra Neamț

Începând de vineri, 8 septembrie, Teatrul Tineretului ne invită la o nouă ediție a Festivalului de Teatru Piatra Neamț. Evenimentul – cu tema Zona de siguranță – reunește peste 30 de spectacole românești și europene, din Belgia, Bulgaria/Germania (coproducție), Cehia, Kosovo, Slovenia, Ucraina, și se încheie pe 21 septembrie.

Tema ediției – spune Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului Tineretului și curatoarea Festivalului de Teatru Piatra Neamț – reflectă căutarea împreună a unui echilibru într-o lume afectată de război, de crize de tot felul: de la cele social-politice până la cele identitare, spirituale, comunitare. Dacă nu pot vindeca aceste crize, artele spectacolului pot totuși să le identifice, să le problematizeze și să ofere o zonă de siguranță pentru dezbatere.

Cele mai multe spectacole sunt programate la Teatrul Tineretului. Altele se vor juca pe scena mobilă a festivalului. La fel ca în edițiile precedente, spectacole din festival pot fi văzute și în orașele Roman (Casa Romașcană, Casa „Sergiu Celibidache”) și Târgu Neamț (Casa Culturii „Ion Creangă”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”). Pentru prima dată însă, Festivalul de Teatru Piatra Neamț va fi prezent și în mediul rural nemțean, cu spectacole găzduite de Căminul Cultural din Pângărați, Școala gimnazială din Ruseni și Școala gimnazială din Țibucani.

Pe lângă spectacole, programul ediției 34 a Festivalului de Teatru Piatra Neamț cuprinde evenimente în aer liber, lansări de carte și reviste culturale, proiecții de film documentar și de ficțiune, instalații și expoziții de artă contemporană românească. Nu lipsește nici „Spectatorul critic” – binecunoscutul atelier pentru adolescenții dornici să împărtășească experiența vizionării spectacolelor, coordonat de criticul de teatru și film Mihai Brezeanu. De asemenea, toate spectacolele vor fi urmate de discuții între echipele artistice și spectatori și vor fi moderate de tinerii scriitori Olivia Călin, Daria Ancuța și Mihai Ivașcu.

 

Fii primul care comentează on "Festivalul de Teatru Piatra Neamț"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.