MiniTEXTE. Cuvinte de copii puse în scenă de oameni mari

MiniTEXTE. Cuvinte de copii - MiniREACTOR, Cluj-Napoca

Pentru MiniREACTOR-ul din Cluj-Napoca, finalul lunii noiembrie înseamnă, între altele, și finalul unui proiect inedit, lansat anul acesta: MiniTEXTE. Cuvinte de copii

Co-finanțat de AFCN (Asociația Fondului Cultural Național), proiectul s-a adresat copiilor între 5 și 12 ani, dornici să scrie povești de pus în scenă, pe o temă dată. Iar tema a fost una cât se poate de actuală: schimbări neașteptate. 

La începutul lunii septembrie, echipa MiniREACTOR-ului clujean a ales 12 minitexte, din 35 primite în urma lansării apelului de înscriere. Și 3 regizori – Raul Coldea, Delia Gavlițchi și Olivia Grecea – s-au apucat de lucru, ultima parte a proiectului constând în transformarea textelor scrise de copii în episoade de teatru filmat și difuzarea acestora în mediul online. Așa ajungem la premiera din weekend-ul abia încheiat (21-22 noiembrie): primele două episoade ale MiniTEXTELOR, lansate pe canalul de Youtube MiniREACTOR. 

Unul se numește Doi prieteni salvează Lumea și este realizat de Raul Coldea, după textul Mariei Bianca Vladu, o fetiță de 7 ani, din Tulcea. Titlul ne spune deja că este o poveste despre prietenie. Mai aflăm însă un lucru important și în el stă și tâlcul poveștii: când reușești să-l protejezi pe cel care are mai multă nevoie de ajutor decât tine, tu însuți devii mai puternic. 

Celălalt episod se numește Povestea lui Eu sau Bagă-mă în seamă în vreme de Coronavirus. Textul este scris de Ilina Ruxandra Mureșan din Cluj-Napoca, în vârstă de 11 ani, iar punerea în scenă îi aparține Deliei Gavlițchi. În povestea Ilinei, care ne îndeamnă să ne gândim la ceea ce numim priorități, dar și la timpul petrecut împreună, în familie –, „EU poate fi oricine dintre noi, EU poate fi băiețel sau fetiță, iar Adultul e cel care trebuie să învețe să asculte cu adevărat”. 

Doi prieteni salvează Lumea și Povestea lui Eu sau Bagă-mă în seamă în vreme de Coronavirus sunt așadar primele două dintr-o serie de 12 episoade de teatru filmat, difuzate timp de șase săptămâni – câte două în fiecare weekend –, pe canalul de Youtube MiniREACTOR. Mai mult decât atât, cele 12 texte finaliste, dacă le putem spune așa, sunt deja publicate într-o broșură electronică ce poate fi citită intrând pe link-ul: https://online.flippingbook.com/view/713533/

Înainte de a vă invita și reinvita, în fiecare final de săptămână, la MiniTEXTE. Cuvinte de copii puse în scenă de oameni mari, mai spunem doar că, pe lângă cei trei regizori – Raul Coldea, Delia Gavlițchi și Olivia Grecea –, din echipa proiectului mai fac parte: dramaturga Ana Cucu-Popescu, Lucia Mărneanu (ilustrație), Max Anchidin (muzică), Alexandra Caras, Alina Mișoc, Andreea Ajtai, Bianco Erdei, Doru Taloș, Luci Rus, Oana Hodade și Paul Popa (actori), Marius Palermo (operator video și montaj), Raul Stan și George Oprea (montaj).  

Agnes împlinește 5 ani – MiniTEXTE. Cuvinte de copii 


MiniTEXTE. Cuvinte de copii – cele 12 episoade: 

Doi prieteni salvează Lumea, de Vladu Maria Bianca 

Povestea lui Eu sau Bagă-mă în seamă în vreme de Coronavirus,

de Ilina Ruxandra Mureșan  

Bella și rochia fermecată, de Sonia Sîrbu 

Am scăpat de o grijă, de Iarina Voiculeanu 

Nume și prenume, de Anna Traistă 

Povestea unui puști, de Matei Hotăranu 

Misterul poneiului roșu, de Miruna Van Dionant Uiorean 

Agnes împlinește 5 ani, de Agnes Doroftei 

Autorulota, de Ilinca Daiciulescu 

Luptătoarele lumii, de Iacob Maria Fiorella 

Corornamousus, de Norbert Farczadi 

____________________________________
”MiniTEXTE. Cuvinte de copii” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 


Fii primul care comentează on "MiniTEXTE. Cuvinte de copii puse în scenă de oameni mari"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.