MiniTEXTE. Cuvinte de copii | Apel de înscriere

Vara este un anotimp al lecturii. O știm de când eram copii, fie că citeam de plăcere sau din obligație, bifând din când în când un titlu sau un nume de autor în lista de lecturi obligatorii cu care intram în fiecare vacanță mare. O știu și copiii de azi. Atâta doar că acum nimic nu mai este „obligatoriu”, totul este „recomandat”. Și dacă suntem în anotimpul lecturii, de ce n-am exersa și scrisul? Nu este el oare un „aliat” firesc al cititului? Nu îi dă el un sens nou, inedit?

Ipostaza de autor, de scriitor. Mai exact, de dramaturg. Aceasta este provocarea pe care MiniREACTOR-ul din Cluj-Napoca o lansează în această vară, prin proiectul „MiniTEXTE. Cuvinte de copii”. Apelul de înscriere, valabil până pe 28 august, se adresează copiilor din toată țara, între 5 și 12 ani. În cazul celor care nu știu încă alfabetul sau nu stăpânesc deocamdată scrisul, regula e simplă: ajutorul la redactarea textului poate veni de la părinți, bunici ori frați mai mari. Cât despre cum se scrie o piesă de teatru, putem afla accesând ghidul de scriere dramatică, pus la dispoziție de inițiatorii proiectului (youtube.com/watch?v=hn6q4EnFaG0). 

Foarte importantă este și respectarea cerințelor. Mai întâi, a temei propuse de MiniREACTOR: schimbări neașteptate. Aceasta încurajează copiii să surprindă în mod creativ lumea din jur și schimbările prin care trecem, să transmită indirect, prin întâmplări imaginate de ei, felul în care au resimțit această perioadă atipică din viețile lor, cauzată de pandemia care încă ne dă emoții. O altă cerință se leagă de mini textul de teatru: acesta va avea maximum 3 personaje, se va încadra în 2-4 pagini și se va încheia cu replica „Cine s-ar fi putut gândi că…”.

12 miniTEXTE vor fi transformate în episoade de teatru, filmate și difuzate în mediul online, în cadrul selecției accentul punându-se pe respectarea temei, originalitate și creativitate. În plus, autorii acestor texte vor primi premii de participare constând în vouchere pentru librăria Bookstory.

Înscrierile la „MiniTEXTE. Cuvinte de copii” se fac până pe 28 august 2020, la adresa minireactor@gmail.com, textele selectate urmând să fie anunțate pe 1 septembrie 2020, pe pagina de Facebook Mini REACTOR și pe site-ul www.reactor-cluj.com. Pentru înscriere, se va trimite:

  1. o scurtă prezentare a autorului (nume, vârstă, oraș, număr de telefon de contact și orice altă informație pe care considerați că ar trebui să o primim)

  2. un text dramatic care să conțină dialog, de 2-4 pagini 


MiniTEXTE. Cuvinte de copii | Apel de înscriere

Organizator: MiniREACTOR

Parteneri: Green School Romania, Timpul Cireșelor, Bookstory și TVR Cluj

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Fii primul care comentează on "MiniTEXTE. Cuvinte de copii | Apel de înscriere"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.