Drama pentru toți – un proiect pentru adolescenți

Asociația Frilensăr.ro și partenerii ei – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Matei Vișniec din Suceava, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Teatrul Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea, Teatrul Toma Caragiu din Ploiești și Teatrul de Stat Constanța – lansează astăzi „Drama pentru toți”. Este vorba de o serie de ateliere de scriere creativă și scriere dramatică, destinate adolescenților și realizate în cadrul unui proiect cofinanțat de Asociația Fondului Cultural Național (AFCN).

Teatru nu înseamnă doar ce se vede pe scenă. E mult mai mult decât atât. Orice spectacol pleacă de la un gând, de la o idee. Acest gând se transformă mai întâi în text, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, punctul de pornire al fiecărui spectacol.

Plecând de la această idee, inițiatorii proiectului „Drama pentru toți” își propun ca, împreună cu 30 de tineri între 14 și 18 ani, din orașele teatrelor partenere, să cerceteze îndeaproape ceea ce numim dramaturgie, să facă primii pași în scrierea dramatică și să afle cum prinde viață o piesă de teatru.

Atelierele vor fi susținute de Daniel Chirilă și George Cocoș. Daniel Chirilă este dramaturg și regizor. În același timp, el este fondatorul și managerul platformei culturale Frilensăr.ro, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați producători independenți din România, la ora actuală. Actor al Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul din Iași, George Cocoș este, la rândul său, și dramaturg, iar trei dintre textele sale – câștigătoare în Concursul de Dramaturgie Contemporană „Corneliu-Dan Borcia” – au devenit spectacole la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în ultimii doi ani: School feat. Cool, Jurassic și Legume.

Gândite inițial ca întâlniri face-to-face, la aceeași masă, în șase teatre din țară, atelierele din cadrul proiectului „Drama pentru toți” se vor ține acum online, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, rezultatul final nu este afectat: alcătuirea unui volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți. Așa că #stămacasă și ne scriem dramatic online, concluzionează organizatorii, invitând tinerii talentați să scrie teatru. 

Fii primul care comentează on "Drama pentru toți – un proiect pentru adolescenți"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.