TIC PITIC – Zilele Small Size 2020

Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate”. Acesta este motto-ul unui eveniment la care Teatrul Ion Creangă din București ne invită anual, în finalul lunii ianuarie, din 2015 încoace: TIC PITIC – Zilele Small size. Este vorba de un mini-maraton al formelor teatrale create special pentru copiii sub 6 ani.

Organizate simultan în peste 20 de țări, cu scopul de a apropia copiii de lumea teatrului încă din primii ani de viață, Zilele Small size ne propun o paletă variată de evenimente și producții, de la spectacole și ateliere senzoriale dedicate bebelușilor, care descoperă lumea din brațele părinților, la spectacole care provoacă imaginația, dezvoltă abilitățile cognitive și conturează sensibilitatea estetică a preșcolarilor.

În egală măsură, Zilele Small size – precizează teatrul bucureștean în comunicatul transmis presei – reprezintă o ocazie potrivită de a atrage atenția asupra rolului crucial pe care adultul îl joacă în dezvoltarea și încurajarea curiozității celui mic. De aceea, o bună parte din activitățile derulate la nivel mondial sub umbrela evenimentului includ și o componentă complementară de workshop-uri, conferințe sau dezbateri dedicate artiștilor, părinților și educatorilor.

În acest context, programul TIC PITIC – Zilele Small size oferă publicului o selecție diversificată de activități. Cinci producții teatrale pentru copii până în 6 ani vor putea fi vizionate între 31 ianuarie și 2 februarie, la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, printre acestea numărându-se și un spectacol invitat, realizat de Asociația MiniReactor din Cluj-Napoca.

În cadrul aceluiași program, Sala Mică găzduiește și un atelier senzorial pentru bebeluși (6-12 luni) și părinți, coordonat de actrița Julieana Drăghici. Programat duminică, 2 februarie, atelierul invită micuții participanți, alături de mămici sau tătici, pe covorul de dans, pentru o interacțiune cu un curcubeu de culori, sunete, forme, texturi – și emoții. O experiență plăcută pentru cei mici, atelierul își propune să îi familiarizeze pe părinți cu noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.

Tot duminică, 2 februarie, va avea loc și dezbaterea Educație… cu aplauze!, moderată de Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut cu o vastă experiență în proiecte educaționale și culturale pentru copii, și Carmen Palcu, actriță și regizoare la Teatrul Ion Creangă. Deschisă părinților și specialiștilor interesați în educarea tinerei generații, dezbaterea pune în discuție rolul teatrului în formarea copiilor. Pornind de la influența artei în dezvoltarea cerebrală și psiho-emoțională a celui mic, dezbaterea va investiga rolul teatrului ca instrument de dezvoltare personală, metodă de educație alternativă și mecanism de prevenție pentru autismul virtual. 

Andreea Ajtai și Cătălin Filip în DESPRE STELE | Regia: Delia Gavlițchi – MiniReactor, Cluj-Napoca | Foto: Cătălin Grigoriu


Program TIC PITIC – Zilele Small size | 31 ianuarie – 2 februarie 2020 | Teatrul Ion Creangă – Sala Mică

Vineri, 31 ianuarie

18.00-18.45: DESPRE STELE – Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca | 4 ani+

Sâmbătă, 1 februarie

11.00-11.45: DESPRE STELE – Asociația MiniReactor, Cluj-Napoca | 4 ani+

16.00-16.35: ÎMPRELUNĂ – Teatrul Ion Creangă, București | -3 ani

19.00-19.30: BUNĂ DIMINEAȚA! – Teatrul Ion Creangă, București | -3 ani

Duminică, 2 februarie

10.00-10.30: Atelier pentru bebeluși: forme, culori, sunete – și emoții, coordonat de Julieana Drăghici

11.30-12.45: Dezbaterea Educație… cu aplauze!, moderat de Lorena Diaconescu și Carmen Palcu

16.00-16.30: PERNUȚA SOMNOROASĂ – Teatrul Ion Creangă, București | -3 ani

19.00-19.30: AMINTIRI DINTR-O VALIZĂ – Teatrul Ion Creangă | 2-5 ani 

ÎMPRELUNĂ | Regia: Cristina Giurgea – Teatrul Ion Creangă, București | sursă foto: Teatrul Ion Creangă


Fii primul care comentează on "TIC PITIC – Zilele Small Size 2020"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.