Dacă finalul lunii august te prinde în vacanță și ești interesat de ateliere de creație pentru tine sau/și juniorul tău, aruncă o privire pe oferta Festivalului Puppets Occupy Street. Organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, cu sprijinul autorităților locale, evenimentul are loc în perioada 25 august-1 septembrie, iar în programul său regăsim nu mai puțin de 18 ateliere pentru publicul larg – în principal, pentru copii și adolescenți, dar și pentru profesioniști din domeniul teatrului.
Accesul la ateliere (vezi mai jos care sunt propunerile organizatorilor în această ediție) este gratuit, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac exclusiv pe adresa de e-mail a festivalului – puppetsoccupystreet@gmail.com, până pe 22 august, doritorii urmând să precizeze: numele și vârsta participantului, denumirea atelierului pentru care optează, ziua în care dorește să participe la atelier și intervalul orar.
Atelierul de benzi desenate se ține în fiecare zi, în perioada 26-31 august, între orele 11.00-13.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Este un atelier pentru copii și adolescenți, între 8 și 18 ani, cu 15 locuri disponibile, coordonat de Mihai Grăjdeanu și Mădălina Diaconu. Cei doi sunt creatorii volumelor Comics Didactic și își propun să îi împrietenească pe tinerii participanți cu poveștile BD inspirate de texte și personaje faimoase din literatura română studiată în școală.
Origami modular este un atelier pentru copii peste 6 ani, programat în perioada 26-28 august. Atelierul – cu 10 locuri disponibile – se ține zilnic, între orele 11.00-13.00, la Muzeul de Artă și este coordonat de actrița Andreea Ionescu. Ea își propune să pună în valoare imaginația și îndemânarea copiilor, provocându-i să transforme hârtia în frumoase jucării sau decorațiuni.
Mărgele Hama este un atelier care se desfășoară în perioada 29-31 august, zilnic, între orele 11.00-13.00, având 10 locuri disponibile. Coordonat tot de actrița Andreea Ionescu, atelierul se ține la Muzeul de Artă și se adresează copiilor peste 5 ani. Cu răbdare, imaginație și migală, aceștia vor realiza diferite obiecte de decor, dezvoltându-și creativitatea.
String Marionettes for Children este un atelier pentru copii între 6 și 13 ani, coordonat de Thomas Herfort din Germania. În această ediție a festivalului, el își propune să îi învețe pe copii cum se construiește o marionetă din hârtie de ziar și cum se mânuiește. Atelierul, cu 20 de locuri disponibile pe zi, se ține în Parcul Romanescu – zona Foișor și este programat în perioada 26-29 august, între orele 11.00-13.00.
Atelierul de jonglerie se desfășoară în perioada 26-31 august, zilnic, între orele 11.00-13.00, în Parcul Romanescu – zona Foișor. Este un atelier pentru copii peste 6 ani – cu 20 de locuri disponibile pe zi –, susținut de Compania Teatrul pe Roți din Arad. Jucându-se cu actorii, copiii vor învăța să jongleze cu mingi, cercuri și popice.
Micul marionetist este un atelier pentru copii peste 3 ani, susținut de Compania Tărâmul Poveștilor Dollo din Arad. Micuții învață de la actori ce trebuie să facă pentru ca o marionetă să prindă viață: să meargă, să privească în jur, să vorbească, să cânte ori să danseze. Programat în perioada 26-31 august, atelierul se ține zilnic, între orele 11.00-13.00, în Piața William Shakespeare, având 20 de locuri disponibile pe zi.
Laboratorul creativ este un atelier pentru copii peste 5 ani, programat în perioada 26-31 august. Coordonat de Asociația April Hub din Craiova, atelierul se ține zilnic, între orele 11.00-13.00, la Casa Băniei, având disponibile 10 locuri pe zi. În cadrul activităților, copiii vor desluși tainele lucrului manual, realizând diverse figurine din materiale reciclabile și nu numai.
Construim instrumente muzicale și cântăm este atelierul susținut de violonista Valentina Coțofană, pentru copii peste 7 ani. Jucându-se, cei mici vor învăța să își construiască instrumente muzicale, folosind materiale reciclabile – carton, hârtie, plastic. Atelierul – cu 10 locuri disponibile pe zi – se ține la Casa Băniei, în perioada 26-31 august, între orele 11.00-13.00.
Where is Mishmish? At the kitchen este un atelier pentru copii între 8 și 12 ani, susținut de Lider Hepgenç din Turcia. În cadrul acestui atelier – care se ține pe esplanada Teatrului Colibri, în perioada 26-31 august, între orele 11.00-13.00 –, copiii vor învăța cum să transforme în păpuși obiectele din bucătărie și, în plus, cum să le folosească fără teama de a se accidenta. 12 locuri disponibile pe zi.
Shadow puppet este un atelier susținut de Compania Nereidi din Italia și se adresează copiilor peste 10 ani, dornici să afle cum pot transforma hârtia în păpuși pe care să le mânuiască în teatrul de umbre. Programat în perioada 26-29 august, atelierul se ține zilnic, între orele 11.00-13.00, la Muzeul de Artă, având 10 locuri disponibile pe zi. Pe 26 și 27 august, atelierul va avea loc și în Piața Mihai Viteazu, între orele 18.00-20.00, tot pentru 10 participanți pe zi.
Construirea marionetei este un atelier pentru copii între 5 și 15 ani, coordonat de Valeriu Josan, de la Teatrul Municipal de Marionete din Chișinău (Republica Moldova). În cadrul acestuia, copii vor descoperi păpușa care se mișcă cu ajutorul sforilor, vor învăța să construiască singuri o astfel de păpușă și să o mânuiască pe acorduri muzicale. Atelierul se ține zilnic, între orele 11.00-12.00 și 12.00-13.00, în perioada 26-31 august, la Casa Băniei, având 20 de locuri disponibile pe zi (câte 10 locuri pe serie).
My first puppet friend este un atelier pentru copii peste 6 ani, susținut de Compania Uçaneller Kuklaevi din Turcia, în cadrul căruia tinerii participanți vor afla cum se construiesc păpușile din teatrul de animație. Atelierul – cu 15 locuri disponibile – se ține vineri, pe 30 august, între orele 11.00-13.00, în Parcul Romanescu – zona Foișor.
Fotografia copiilor este un atelier pentru copii peste 10 ani, coordonat de Ina Chira, care oferă participanților informații legate de compoziție în arta fotografică, dar și detalii tehnice privind fotografia cu aparat analog și aparat digital. La finalul cursului, tinerii vor avea propriile fotografii pe film, hârtie foto și în format digital. Atelierul se ține zilnic, pe esplanada Teatrului Colibri, în perioada 26-31 august, între orele 18.00-20.00, având 10 locuri disponibile.
Sand Art este un atelier pentru persoane peste 14 ani, coordonat de scenografa Mariana Pachiș, care le oferă participanților posibilitatea de a fi creativi folosind metode și tehnici de realizare a desenului animat în nisip. Atelierul – cu 10 locuri disponibile – este programat în perioada 26-31 august și se ține zilnic, între orele 20.00-22.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.
Evoluție sau involuție? este un atelier care se adresează persoanelor peste 14 ani și este coordonat de scenografa Judit Kothay Dobre. Atelierul – cu 10 locuri disponibile – propune realizarea unei instalații de grup, bazată pe idei, viziuni și concepte referitoare la evoluție sau involuție, și are loc în perioada 26-31 august, între orele 18.00-20.00, pe esplanada Teatrului Colibri.
Inside Out MyRevolution este atelierul scenografei Alina Herescu, programat în perioada 26-31 august, între orele 18.00-20.00, în Piața Mihai Viteazu. Este un atelier cu 10 locuri disponibile, pentru persoane peste 14 ani, în cadrul căruia participanții vor crea personaje care să le poarte prin lume mesajul „Revoluția și Evoluția încep cu fiecare dintre noi“, care să le facă văzute și auzite propriile păreri, trăiri, revoluții.
Atelierul de fotoreportaj este coordonat de Mihai Emilian Toader și se adresează persoanelor peste 14 ani, având 10 locuri disponibile pe zi. Participanții vor parcurge primii pași în domeniul fotoreportajului, vor realiza fotografii în teren, pe care le vor descrie și publica ulterior în gazeta online a festivalului. Atelierul se desfășoară în perioada 26-31 august, între orele 18.00-20.00, după cum urmează: 26 august – Piața William Shakespeare, 27 august – Grădina Botanică, 28 și 31 august – Parcul Romanescu, Teatrul de vară, 29 august – Centrul Vechi, Piața Frații Buzești.
Producția unui spectacol de animație este un atelier destinat profesioniștilor din domeniul teatrului, în special actorilor dornici să învețe cum se face un spectacol. Coordonat de actorul și regizorul Cristian Mitescu, atelierul se desfășoară pe 30 și 31 august, la Teatrul Colibri – foyer actori, între orele 14.00-16.00.

Festivalul Puppets Occupy Street. Foto: Andreea Melinescu
Fii primul care comentează on "Puppets Occupy Street 2019 – Au început înscrierile la atelierele de creație"