Premiile Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” – ediția 2019

CROITORUL (regia: Ornan Braier) - Teatrul Train, Israel | Marele Premiu în Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” 2019 | Foto: Dor Kedmi (sursă foto: NUKU)

Croitorul – spectacolul Teatrului Train din Israel, în regia lui Ornan Braier – este câștigătorul Marelui Premiu, la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” din acest an.

A 27-a ediție a evenimentului – organizat anual de Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați, cu sprijinul financiar al municipalității – a avut loc săptămâna aceasta, de luni până sâmbătă, și a adus în oraș artiști și trupe de teatru din România, Italia, Portugalia, Bulgaria, Turcia, Israel și Vietnam. Spectacole pentru toate vârstele s-au jucat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, în timp ce Grădina Publică a devenit locul activităților destinate copiilor și al spectacolelor în aer liber, accesul publicului fiind gratuit.

Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” este cel mai longeviv festival de acest gen de la noi, prima ediție având loc în 1992 („Săptămâna Teatrului de Păpuși”). Printr-un program variat, evenimentul se adresează tuturor categoriile de vârstă – copii, adolescenți și adulți – și, încă de la prima ediție, are un caracter competitiv, producțiile pentru copii fiind jucate în secțiunea Concurs.

Anul acesta, juriul – format din Anca Doina Ciobotaru, conferențiar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și președinta juriului, scenografa Daniela Drăgulescu și criticul de teatru Daria Dimiu – a acordat Marele Premiu spectacolului Croitorul, producție a Teatrului Train din Israel, în regia lui Ornan Braier. Câștigătorul Premiului pentru Regie este Toma Hogea, cu spectacolul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara – Cartea cu Apolodor. Același spectacol le-a adus timișorenilor, mai precis artiștilor Krisztina Nagy și Bajko Attila, și Premiul pentru Scenografie.

Premiul pentru Mânuire și Interpretare le-a fost acordat, în această ediție, actrițelor Olga Bela și Ana Maria Bălescu, pentru rolurile Apolodor și Dor din spectacolul Apolodor, o producție a Teatrului de Animație Țăndărică din București, în regia Silviei Roman.

Câștigătorul Premiului pentru Muzica din spectacol este Cári Tibor, cu cele trei spectacole jucate în festival: Peter Pan (Teatrul de Păpuși „Gulliver”, Galați), Cartea cu Apolodor (Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara) și Pisicile Nearistocrate (Teatrul pentru Copii „Arlechino”, Brașov).

Premiul Gulliver Junior le-a fost acordat portughezilor de la S.A.Marionetas – Teatro e Bonecos, pentru spectacolul Etc…, în timp ce Premiul de Excelență le-a revenit gazdelor, pentru echipa spectacolului Peter Pan, pus în scenă de regizorul Ioan Brancu.

Alte două premii – Premiul Special al Juriului și Premiul Special al Publicului – au mers la Chișinău și Târgu-Mureș. Primul – Premiul Special al Juriului – i-a fost oferit Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, pentru spectacolul Cenușăreasa, pus în scenă de Aurelian Bălăiță, în timp ce Premiul Special al Publicului a fost câștigat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș, pentru spectacolul regizoarei Oana Leahu – Mica Sirenă.

Last but not least, Premiul pentru promovarea artei animației și valorilor culturale i-a fost acordat, în această ediție a Festivalului Gulliver, lui Călin Mocanu, managerul Teatrului de Animație Țăndărică din București, pentru două dintre proiectele inițiate și realizate în ultimul an, dar și prezentate în acest festival: Teatrul de Animaţie în România – album de colecţie şi Teatru în şcoli, cu spectacolul Poveştile României – George Enescu.  

APOLODOR (regia: Silvia Roman) – Teatrul de Animație Țăndărică, București | OLGA BELA și ANA MARIA BĂLESCU – Premiul pentru mânuire și interpretare în Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” 2019 | sursă foto: Teatrul Țăndărică 


Premiile Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” | Galați, 13-18 mai 2019

Premiul de Excelență 

Echipa spectacolului PETER PAN (regia: Ioan Brancu)

Teatrul de Păpuşi „Gulliver” (Galați) 

*

Premiul Special al Juriului

CENUȘĂREASA (regia: Aurelian Bălăiţă)

Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” (Chișinău, Republica Moldova) 

*

Premiul Gulliver Junior 

ETC…

(regia: José Gil, Natacha Costa Pereira & Sofia Olivença Vinagre)

S.A.Marionetas – Teatro e Bonecos (Portugalia) 

*

Premiul pentru Muzica din spectacol 

CÁRI TIBOR,

pentru spectacolele: Peter Pan (Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, Galaţi),

Pisicile Nearistocrate (Teatrul pentru Copii „Arlechino”, Brașov)

și Cartea cu Apolodor (Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara) 

*

Premiul pentru Scenografie 

KRISZTINA NAGY și BAJKO ATTILA,

pentru spectacolul Cartea cu Apolodor  

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara 

*

Premiul pentru Mânuire și Interpretare 

OLGA BELA și ANA MARIA BĂLESCU,

pentru rolurile Apolodor și Dor, din spectacolul Apolodor

Teatrul de Animație Țăndărică, București

*

Premiul pentru Regie

TOMA HOGEA,

pentru spectacolul Cartea cu Apolodor

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara 

*

Premiul pentru promovarea artei animației și valorilor culturale

CĂLIN MOCANU,

manager al Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti,

pentru proiectele Teatrul de Animaţie în România – album de colecţie

şi Teatru în şcoli – spectacolul Poveştile României – George Enescu 

*

Marele Premiu 

CROITORUL (regia: Ornan Braier)

Teatrul Train (Israel) 

*

Premiul Special al Publicului 

MICA SIRENĂ (regia: Oana Leahu)

Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” (Târgu Mureș)  


CARTEA CU APOLODOR (regia: Toma Hogea) – Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara | Premiul pentru Regie (Toma Hogea), Premiul pentru Scenografie (Krisztina Nagy și Bajko Attila) și Premiul pentru Muzica din spectacol (Cári Tibor) în Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” 2019 | foto: Alin Zelenco 

Fii primul care comentează on "Premiile Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” – ediția 2019"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.