Ziua Culturii Naționale – Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din București

Pe 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor adopta un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care 15 ianuarie – ziua de naştere a celui mai cunoscut poet român, Mihai Eminescu – devenea Ziua Culturii Naţionale. Decretul pentru promulgarea legii prin care 15 ianuarie era declarată Ziua Culturii Naționale a fost semnat pe 6 decembrie, în același an, iar legea a fost publicată în Monitorul Oficial, șapte zile mai târziu. Astfel, începând din 2011, 15 ianuarie este zi de sărbătoare națională, celebrată anual printr-o serie de evenimente culturale şi artistice în toată ţara, dar şi în comunităţile româneşti din străinătate.

În 2019, unul dintre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale este Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din București (TNB). Pe 15 ianuarie, TNB organizează două tururi ghidate, gratuite, pentru aceia care „vor să afle cum arată și cum funcționează cel mai mare teatru din sud-estul Europei, cu cele șapte săli ale sale, cu numeroase spații expoziționale, o librărie și mai multe foaiere în care publicul poate consulta panourile interactive cu programul și ofertele culturale din perioada următoare”.

Primul tur este programat la ora 13.00, al doilea începe la ora 17.00, iar locul de întâlnire este Foaierul Sălii Mari, în dreptul casei de bilete. Participanții vor avea ocazia să afle câte ceva din istoria Teatrului Național bucureștean, dar mai ales să intre în culisele teatrului, în spatele scenelor, să vadă atelierele de costume și decoruri ori cabinele actorilor. Vizitele – al căror ghid este Ionuț Corpaci, artist consultant al TNB – se vor încheia pe acoperișul clădirii, unde participanții vor putea admira Bucureștiul de sus. În final, o fotografie de grup, realizată în foaierul Sălii Mari, va fi postată pe pagina de Facebook a teatrului.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații despre tururile ghidate sau despre programul zilei ce include, între altele, vizitarea expozițiilor, permanente sau temporare, găzduite de TNB, dar și proiecții speciale pentru publicul larg, găsiți pe site-ul teatrului – www.tnb.ro – și pe pagina de Facebook a instituției.  Hai la teatru! 🙂 


Fii primul care comentează on "Ziua Culturii Naționale – Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din București"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.