Ateliere de educație cinematografică pentru elevi, în Festivalul Filmului European

Sâmbătă, pe 12 mai, Ileana Bîrsan – jurnalist și critic de film – va susține două ateliere de educație cinematografică pentru elevi de gimnaziu și de liceu. Organizate în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Filmului European, care a început la București, pe 7 mai, cele două ateliere sunt găzduite de Institutul Cultural Român (ICR), în sediul din Strada Biserica Amzei 21-23, după următorul program: 11.00-13.00 – Atelierul de film pentru elevi de gimnaziu și 14.00-16.00 – Atelierul de film pentru liceeni.

Ileana Bârsan a absolvit Facultatea de Filologie din București și a urmat studii de film la Universitatea din Zürich, în Elveția. A fost editor al revistelor TimeOut București, BeWhere! și Șapte Seri, realizând paginile de film, și a semnat articole despre cinema în diferite publicații – Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, a participat în calitate de lector la diferite programe de educație cinematografică precum EducaTIFF (organizat de Festivalul Internațional de Film Transilvania), Cinema-Edu (organizat de Asociația Culturală Macondo), Education à l’image (organizat de Societatea Culturală NexT și Ambasada Franței) sau Educație prin filme documentare (organizat de One World România, Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului). În 2013, a înființat Filmikon, propriul atelier de educație cinematografică pentru copii între 7 și 14 ani. În 2017, împreună cu regizorul Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan a realizat documentarul Procesul, iar în prezent își face studiile de doctorat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI).

Atelierele de educație cinematografică pentru elevi pe care le susține în acest weekend au drept scop apropierea publicului tânăr și foarte tânăr de filmul european. Să descopere și să înțeleagă diferitele estetici cinematografice, să observe și să analizeze diferențele dintre filmul mainstream și filmul de artă și, în general, să privească un film cu ochi de cunoscător, de spectator avizat, iată ce le propune Ileana Bîrsan tinerilor în cele două ateliere pentru care a pregătit și o serie de fragmente din filme clasice restaurate. Este vorba de Balul pompierilor (regia: Miloš Forman), Băieții din strada Pal (regia: Zoltán Fábri), Cornul de capră (regia: Nikolai Volev), Escortata (regia: Michael Curtiz), Iluzia cea mare (regia: Jean Renoir), Lumină intimă (regia: Ivan Passer), Nimic nou pe frontul de vest (regia: Lewis Milestone), O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie), Shiraz (regia: Franz Osten), Și va fi… (regia: Valeriu Jereghi), Trenuri bine păzite (regia: Jiři Menzel) și Valea Păcii (regia: France Štiglic).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la adresa de e-mail contact@ffe.ro. Hai la film! 🙂  


Fii primul care comentează on "Ateliere de educație cinematografică pentru elevi, în Festivalul Filmului European"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.