Festivalul Internațional Shakespeare 2018

”Lumea întreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”. Celebra replică din binecunoscuta comedie pastorală a Vărului Will, Cum vă place, i se potrivește de minune astăzi Craiovei. Pentru că azi, în Cetatea Băniei, începe Festivalul Internațional Shakespeare.

A XI-a ediţie a evenimentului, organizat de Teatrul Național ”Marin Sorescu” și de Fundația Shakespeare, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Municipal, se desfășoară sub genericul Planeta Shakespeare și se încheie peste două săptămâni, pe 6 mai.

Poveștile africane ale lui Shakespeare, o producție a Teatrului Nou din Varșovia, este spectacolul de deschidere a festivalului, în acest an. Puse în scenă de Krzysztof Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni ai momentului, Poveștile africane… se joacă astăzi, de la ora 19.00, la Sala ”Amza Pellea” a Teatrului Național craiovean. La celălalt capăt al evenimentului, spectacolul de închidere este Ace şi Opium, realizat de Robert Lepage, „geniul regiei mondiale contemporane”, după cum îl considera legendarul Peter Brook. Producția celebrei companii canadiene Ex Machina din Quebec va fi prezentată în afara programului shakespearian și se joacă duminică, pe 6 mai, de la ora 19.00, la aceeași sală.

Între aceste două repere, programul festivalului (pe care îl regăsiți integral pe www.timpulcireșelor.ro, dar și pe paginile noastre de Facebook) cuprinde spectacole din 13 țări, de pe toate continentele, între care: Măsură pentru măsură, o producţie a Teatrului Puşkin din Moscova (Rusia), realizată în colaborare cu Compania Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), Furtuna, spectacolul Teatrului Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, Romeo şi Julieta, spectacolul montat de Oh Tae Suk, la Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud).

Compania Jijosha Yamanote din Tokio (Japonia) vine la Festivalul Internațional Shakespeare cu propria versiune a Furtunii, în regia lui Masahiro Yasuda. Teatrul ”Clovnii lui Shakespeare” din Natal, Rio Grande do Norte (Brazilia) va juca Excelenţa Sa, Richard al III-lea, spectacol pus în scenă de Gabriel Villela, iar Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago (SUA) ne propun, în acest an, un Othello Remix.

HAMLET | Un spectacol de Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek – UNTEATRU, București | Foto: UNTEATRU

Dintre spectacolele românești montate după piesele shakespeariene, vom putea vedea: Visul unei nopți de vară, producție a Teatrului de Animație Țăndărică din București, în regia lui Cristian Pepino, Othello, spectacolul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, pus în scenă de regizorul armean Suren Shahverdzan, În inima nopții – Episodul Macbeth, spectacolul Teatrului ”Regina Maria” din Oradea, realizat de regizorul Gavriil Pinte după un scenariu propriu, cu inserții din George Banu și Monique Borie, dar și Nopți ateniene, spectacolul montat de francezul Charles Chemin la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova.

Dintre producțiile bucureștene regăsim în programul Festivalului Shakespeare și Shylock, spectacol pus în scenă de Horațiu Mălăele, la Teatrul de Comedie, Mult zgomot pentru nimic, o producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu și Hamlet, spectacolul realizat de Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek la UNTEATRU. Acestora li se adaugă și un spectacol din Brașov, Lear. Un nebun amar și unul dulce, pus în scenă de regizoarea Alina Hiristea, la Centrul Cultural Reduta.

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ | regia: Cristian Pepino – Teatrul de Animație ”Țăndărică”, București | foto: Teatrul Țăndărică

Spectacolele în aer liber aduc în fața publicului craiovean actori tineri și foarte tineri. Acestea sunt susținute de studenți ai facultăților de teatru de la Universitatea din Craiova și de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, de studenții Școlii Superioare de Artă Dramatică din Spania, dar și de elevi de liceu. Pe toată durata festivalului, Compania Okaua, trupa de teatru a Liceului Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, îndrumată de Gabriela Bobeș şi Ionuţ Popescu, va susține spectacole în aula Facultății de Agronomie (Aula Al. Buia), dar și în aer liber, în spațiile rezervate de organizatori.

Prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare a avut loc la Craiova, în 1994, evenimentul fiind inițiat de Fundația Shakespeare al cărei director fondator este Emil Boroghină. Gândit pe modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal, Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se, cu fiecare ediție, unor segmente noi de public. Astăzi, Festivalul Internațional Shakespeare este unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei și unul dintre cele mai cunoscute din lume. Planeta Shakespeare – titlul ediției curente – se înscrie astfel, susțin organizatorii, într-o ordine firească a lucrurilor, spectacolele acestui an reprezentând toate continentele pământului.
Hai la teatru! 🙂


Fii primul care comentează on "Festivalul Internațional Shakespeare 2018"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.