23 Aprilie – Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor

În 1995, UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) stabilea, prin decret, o zi internațională pentru celebrarea cărții și a drepturilor de autor. Hotărârea a fost luată în Conferința generală a UNESCO de la Paris, iar ziua aleasă a fost 23 aprilie.

La această dată, în 1616, acum mai bine de 500 de ani, se stingeau din viață – unul la Stratford-upon-Avon, în Regatul Angliei, altul la Madrid, în Regatul Spaniei – doi dintre cei mai cunoscuți și citiți scriitori ai lumii noastre: William Shakespeare și Miguel de Cervantes Saavedra.

23 Aprilie – Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor devenea astfel o dată fixă în calendarul UNESCO, menită să ne reamintească în fiecare sfârșit de aprilie nume importante ale literaturii universale, prin evenimente dedicate scriitorilor născuți sau decedați în această zi, dar mai ales să ne aducă mai aproape de carte, să încurajeze cititul în rândul populației, aflat într-o scădere dramatică la momentul respectiv.

Sărbătorită pentru prima oară în 1996, 23 aprilie este deci Ziua Internațională a Cărții, o zi în care lecturile publice, schimburile și donațiile de carte, concursurile și campaniile de lectură, întâlnirile și dezbaterile pe teme actuale și de interes general (drepturile de autor, cartea tradițională vs cartea digitală, promovarea lecturii în rândul copiilor și al tinerilor) aduc laolaltă, peste tot în lume, cititori, scriitori, ilustratori, traducători, redactori, graficieni, editori, librari, bibliotecari, altfel spus, iubitorii de carte de toate vârstele.

În fiecare an, din 2001 încoace, UNESCO și organizațiile internaționale ce reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — edituri, librării și biblioteci — aleg, pentru un an de zile, începând din 23 aprilie, Capitala Mondială a Cărții (Capital World Book). Dacă în 2017, aceasta a fost Conakry, capitala statului african Guineea, nominalizată pentru „obiective clare de dezvoltare, cu un accent puternic pe tineret și alfabetizare”, în 2018, Capitala Mondială a Cărții a fost desemnată Atena, capitala Greciei, ca o recunoaștere a calității programelor locale de promovare a cărții și a lecturii.

În România, 23 aprilie nu este doar Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, ci și Ziua Bibliotecarului, aceasta fiind stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005.

ATENA – Capitala Mondială a Cărții 2018 | ATHENS – Capital Book World 2018


ATENA – Capitala Mondială a Cărții 2018 | ATHENS – Capital Book World 2018 | UNESCO

Fii primul care comentează on "23 Aprilie – Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.