Dramaturgie românească, spectacole pe texte contemporane, dialog constant între creatori și publicul sub 18 ani. Acestea sunt – formulate pe scurt – principalele obiective ale MIC-RO Laboratorului de creație teatrală. Este vorba de noul proiect cultural al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în cadrul căruia s-a lansat, săptămâna trecută, Concursul de dramaturgie ”Corneliu-Dan Borcia”. Conform comunicatului teatrului pietrean, concursul se adresează tinerilor autori, 35 de ani fiind vârsta maximă admisă, iar textele pot fi trimise până pe 15 aprilie a.c., pe adresa de e-mail: ttgentiana@gmail.com.
Nu există o temă impusă. Propunerile pot fi monodrame ori piese pentru două sau trei personaje. Trebuie însă ca textele să se adreseze – prin tema aleasă, personaje și situații – categoriilor de public tânăr și foarte tânăr, se subliniază în comunicat. Acestea sunt: 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani. Juriul Concursului de dramaturgie ”Corneliu-Dan Borcia” va fi format din profesioniști în domeniu și liceeni. Textele câștigătoare – trei la număr – vor deveni spectacole. Trei regizori tineri (cu vârste între 22 și 35 de ani) le vor pune în scenă la Sala Studio “Corneliu-Dan Borcia” (înălțimea spațiului: 2,30 m / lățimea: 3,50 m / adâncimea 3,47 m), premierele fiind programate în lunile iunie, iulie și octombrie a.c.
Prin MIC-RO Laboratorul de creație teatrală și Concursul de dramaturgie ”Corneliu-Dan Borcia”, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț promovează dramaturgia românească și spectacolul pe text contemporan, dedicat publicului tânăr și foarte tânăr. Poveștile scenice se realizează în cadrul unui laborator de creație pentru tinerii dramaturgi, regizori, scenografi, asistați activ, în toate etapele de lucru, de liceeni din județul Neamț.
MIC-RO Laboratorul de creație teatrală stimulează munca în echipă, imaginația, inventivitatea, le oferă celor implicați posibilitatea de a experimenta noi mijloace de expresie artistică. În același timp, el contribuie la crearea unei identități clare a Sălii ”Corneliu-Dan Borcia”, viitorul laborator de dramaturgie contemporană, dar și la promovarea Teatrului Tineretului, a actorilor săi în comunitatea nemțeană, mai ales în rândul publicului tânăr pentru care teatrul trebuie să devină un spațiu primitor și creativ, în care acesta să se regăsească și să revină cu plăcere.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), iar partenerii MIC-RO Laboratorului de creație teatrală sunt: Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași, Asociația LiterNet, Fundația Observator Cultural, Asociația T.E.T.Alexandria, VEIOZA STUDIO SRL, EUROMEDIA TV SRL, SC Realitatea Media SRL, Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, Colegiul de Național de Informatică, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Liceul cu Program Sportiv (toate din Piatra Neamț), Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman și Forumul Tinerilor din România.
Fii primul care comentează on "Concursul de dramaturgie ”Corneliu-Dan Borcia”, în MIC-RO Laboratorul de creație teatrală din Piatra Neamț"