Misterul dealurilor verzi, Poveștile străbunicului, Lili, Rita și Crocodilul și Vitello sapă o groapă sunt filmele incluse în Secțiunea Public tânăr din programul Festivalului Filmului European ce are loc la București, între 4 și 11 mai. O altă producție – Viața mea de Dovlecel, prezentată în Secțiunea Lux Film Prize – completează oferta de filme pentru copii și adolescenți în cadrul acestui festival organizat anual, în luna mai, de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Europei – 9 Mai. Hai la film! Hai la film european! 🙂
Scurtmetraje animate pentru copii
Grupate sub acest generic, Lili, Rita și crocodilul și Vitello sapă o groapă sunt filme de animație pentru copii din cinematografia daneză. Realizat de regizoarea Siri Melchior, Lili este un serial compus din opt scurtmetraje despre viața văzută prin ochii unei fetițe de trei ani, inspirat de cartea autorului danez Kim Fupz Aakeson. Semnată tot de Siri Melchior, Rita și crocodilul este o serie de șase scurtmetraje a cărei protagonistă este Rita, o fetiță de patru ani care se împrietenește cu un crocodil. Al treilea film – Vitello sapă o groapă – aparține regizoarei Dorte Bengtson, iar eroul ei este Vitello un băiat care se plictisește pentru că nu are cu cine să se joace. Într-o zi însă, el îl întâlnește pe Brat, un copil de vârsta lui, împreună cu care începe să sape o groapă. Și-acesta este începutul aventurii lor, dar și al unei frumoase prietenii. Filmele din această serie vor fi difuzate sâmbătă, 6 mai, de la ora 11.00, la Cinema Elvire Popesco.
Poveștile străbunicului
Poveștile străbunicului sunt: Ursul, Nava piraților, Excursia la pescuit, Cartul, Elanul, Cavalerii, Peștera și Cofetăria cu clătite. Este vorba de opt scurtmetraje – documentare – realizate de danezii Tone Mygind Rostböll și Lea Glob, al căror personaj principal este Thomas. Aflat în vizită la străbunicul său, băiatul aude povești despre Fatso, prietenul din copilărie al bătrânului. Fascinat de istoriile pe care le ascultă, Thomas inventează jocuri, pornind în adevărate aventuri prin pădurile norvegiene. Filmul va fi difuzat sâmbătă, 6 mai, de la ora 13.00, la Cinema Elvire Popesco.
Misterul dealurilor verzi
Koko și prietenii săi își petrec vacanța de vară jucându-se pe malul unui lac din apropierea Dealului Verde. Atmosfera magică este tulburată însă de evenimente neobișnuite, care îi alarmează atât pe copii, cât și pe localnici. Noaptea, hoții sparg rând pe rând casele oamenilor, furând orice le pică în mână. Când poliția închide ochii în fața denunțurilor, copiii se decid să acționeze. Misterul dealurilor verzi este primul lungmetraj al regizoarei croate Čejen Černič și al patrulea din seria filmelor ce îl au drept protagonist pe Koko, un personaj desprins din celebrul roman al lui Ivan Kušan. Filmul va fi difuzat sâmbătă, 6 mai, de la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului – Muzeul Țăranului Român.
Viața mea de Dovlecel
Viața mea de Dovlecel este o animație stop-motion în regia regizorului elvețian Claude Barras. Este povestea lui Icare, un băiat de 9 ani care, după moartea mamei sale, ajunge într-un centru de plasament. Acomodarea nu este deloc ușoară, ea cere timp. Dar până la urmă, ajutat de Raymond – un polițist blând și inimos – și de prietenii cei noi, Dovlecel își găsește locul în noua sa casă și începe o altă viață. Inspirat de romanul lui Gilles Paris, Autobiografia unui Dovlecel, filmul lui Claude Barras atinge un subiect extrem de delicat: viața copiilor din orfelinate. Plecând de la scenariul lui Céline Sciamma – o adaptare de mare sensibilitate a textului inițial –, optând pentru figurine de ceară extrem de expresive și pentru un stil curat și simplu de animație, Barras reușește să ”spună” o poveste nu tocmai veselă, dar care oferă o stare de bine. Câștigător al Cristal-ului pentru lungmetraj și al premiului oferit de public la Festivalul Internațional al Filmului de Animație de la Annecy (Franța) în 2016, Viața mea de Dovlecel va fi difuzat în Secțiunea Lux Film Prize pe 8 mai, de la ora 19.00, la Spațiul Public European.
Fii primul care comentează on "Filme pentru publicul tânăr în Festivalul Filmului European"