Mara Wagner debutează la Nemira cu romanul ÎN SPATELE BLOCULUI

O carte despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri. Așa se poate descrie, în câteva cuvinte, romanul scriitoarei Mara Wagner, În spatele blocului. Cartea este publicată la editura Nemira, în colecția Cuaternar, și va fi lansată pe 3 mai, la Cafeneaua Cărturești Verona, de la ora 19.00.

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii, cutume și propriile reguli. În spatele blocului îți dădeai întâlnire prin bilețele trimise „cu poșta“ prin prieteni și „ți se cerea prietenia“, tot acolo săreai coarda, jucai elasticul, leapșa, hoții și vardiștii. Pentru mulți dintre adulții de azi, mare parte din copilăria și adolescența în comunism s-a petrecut în spatele blocului, nu doar la cozi pentru alimente pe cartelă și în fața biroului unde învățai pentru examenul de treaptă. În spatele blocului nu erau parcările pline de mașini de azi, erau comunități de copii mai mari și mai mici, de adulți și de bătrâni, o lume a socializării greu de înțeles pentru indivizii solitari ce am ajuns douăzeci și ceva de ani mai târziu.

În romanul Marei Wagner, imaginile gri ale ultimei perioade comuniste – cea ținută minte mai ales pentru lipsa de alimente, căldură și curent – sunt străbătute de culori vii și de o doză sănătoasă de optimism. Un roman pentru tinerii de atunci și pentru tinerii de azi, pentru reamintire și pentru ținere de minte, un roman despre viața obișnuită a unei adolescente ce se descoperă pe sine într-un univers care pare să-i scape de sub control.

„Proză a adolescenței sub comunism, din seria confesională, scrisă cu implicare și cu talent, cartea Marei Wagner se integrează unui trend literar născut din nevoia unanimă de a mărturisi despre o lume întunecată. Cu grijă pentru poveste, romanul degajă emoție autentică, participare și, nu în ultimul rând, o vocație a dialogului.” (Doina Ruști – romancieră)

Pentru cei care nu o cunosc încă, Mara Wagner s-a născut în 1975 la Brașov, unde și-a petrecut copilăria. A absolvit Liceul German Johannes Honterus din orașul natal, apoi Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în cadrul Universității din București, oraș care a și adoptat-o și unde locuiește în prezent, împreună cu partenerul ei și cei doi copii. Lucrează în presa scrisă, fiind redactor-șef la o revistă pentru femei, și uneori scrie pe blogul personal meandmymonkeys.ro.

 

Fii primul care comentează on "Mara Wagner debutează la Nemira cu romanul ÎN SPATELE BLOCULUI"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.