Ioana Nicolae își lansează mâine romanul PELINUL NEGRU

”În 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Dar eu, druga, n-am auzit încă de asta. Toţi locuitorii permanenţi ai oraşului şi împrejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos. Eu, druga de zece ani, încă nu ştiu nimic despre asta. Dar locuiesc încă de la început într-un oraş care se tot goleşte în jurul meu, deşi nu pleacă din el nimeni.”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește mâine, 26 aprilie, lansarea romanului Pelinul Negru, scris de Ioana Nicolae și publicat de Editura Humanitas. După Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii și Ferbonia, cărțile care au consacrat-o în literatura pentru copii, scriitoarea Ioana Nicolae trece acum într-un cu totul alt registru și ne oferă o poveste inspirată din realitate: tragedia de la Cernobîl văzută prin ochii unui copil.

„Cernobîl înseamnă «pelinul negru» sau «iarba neagră», căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. Am scris Pelinul negru şi ca o formă de revoltă, deşi mărturisesc că n-a fost uşor să plonjez în dramă şi să o deşir scriitoriceşte. Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia şi câțiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas. Nu mi-am putut răspunde altfel decât scriind Pelinul negru – punctul de vedere e al unei fetiţe născute la câteva luni după dezastru a cărei existenţă e ca o frânghie care, pe măsură ce calci, se tot subţiază, până devine o sforicică ce sfârşeşte, inevitabil, prin a se rupe. Iar căderea nu înseamnă strivirea pur şi simplu de asfalt, ci scufundarea din uman în subuman.“ (Ioana Nicolae)

Evenimentul – la care, alături de autoarea romanului, sunt invitați să ne spună câteva cuvinte despre Pelinul negru criticul literar Dan C. Mihăilescu, prozatorul Cezar Paul-Bădescu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas – începe la ora 19.00 și se încheie cu o sesiune de autografe. Fă-ți timp pentru lectură! 🙂

Fii primul care comentează on "Ioana Nicolae își lansează mâine romanul PELINUL NEGRU"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.