PRIMĂVARA TEATRULUI pe Timpul cireșelor

AMINTIRI DIN COPILĂRIE / Regia: Peter Kerek - Teatrul Ion Creangă, București

Martie este, fără doar și poate, luna teatrului. Începând din 2001, în fiecare 20 Martie se sărbătorește Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, iar mesajul zilei este: Duceți, astăzi, un copil la teatru! 21 Martie este, din 2003 încoace, Ziua Mondială a Teatrului de Animație, iar 27 Martie este Ziua Mondială a Teatrului, dată fixată în calendar în 1962. Inițiate de Institutul Internațional al Teatrului, de ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret) sau de UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetei), sărbătorile teatrului din luna lui Marte reunesc într-un soi de magic cercle actori, păpușari, dansatori, regizori, coregrafi, scenografi, muzicieni, teatrologi și spectatori de toate vârstele, prin mesaje – traduse și difuzate în numeroase limbi – pe care personalități din domeniu sunt invitate să le transmită publicului și colegilor de breaslă din lumea întreagă, prin spectacole şi evenimente menite să aducă omul – omul mare și omul mic – mai aproape de teatru, ca spaţiu cultural şi educativ, ca formă de divertisment, dar şi ca hrană spirituală.

Teatrul este un loc de întâlnire, doar că la această întâlnire copilul nu poate ajunge singur. El este dependent de adulții din jurul lui. Ei sunt cei care îi înlesnesc copilului întâlnirea cu artele în general, și cu teatrul, în mod special. De la această idee pleacă mesajul zilei de ieri, transmis de Yvette Hardie, președinta ASSITEJ, mesaj care – dublat de îndemnul Duceți, astăzi, un copil la teatru! – atrage atenția asupra importanței ”alfabetizării” teatrale și a facilitării accesului pentru copii în spațiile dedicate spectacolului și exprimării creative.

Teatrul este un loc al poveștilor, al situațiilor și personajelor imaginate, al emoțiilor care ne modelează sufletul, care ne permit – vorba Vulpii îmblânzite de Micul Prinț – să vedem și cu inima, nu doar cu ochii. Așa aș rezuma eu un alt mesaj al Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, transmis de Francisco Hinojosa, scriitor mexican celebru în literatura pentru copii, din care am extras un fragment ce merită citit, pentru frumusețea gândurilor puse în pagină: ”O poveste bine spusă pe scenă captivează, fără nicio îndoială, copiii din public și, câteodată, îi transformă. Când ai ieșit din teatru, după spectacol, lumea îți pare schimbată: a cunoscut emoția unei piese care permite spectatorilor să vadă lucrurile în adâncime, nu doar la suprafață. Și, de multe ori, apare o reacție eliberatoare ce pleacă de la proiecția propriei persoane în anumite personaje și scene. Contrar solitudinii pe care ne-o oferă cititul, odată ce povestea a urcat pe scenă, trăiești o altă experiență: acum e vorba de ceva ce se desfășoară sub ochii tăi, de ceva ce poți împărtăși cu ceilalți. Acum, nu mai suntem singurii spectatori. Poveștile prind viață dincolo de imaginaţia noastră şi ne transformă, într-o oarecare măsură, în protagonişti, pentru că le împrumutăm personajelor emoţiile și temerile noastre, dorințele și frustrările noastre. Odată puse în scenă, ficţiunea, dansul, cântecele, poezia, jocurile, magia se reunesc armonios, prin intermediul resurselor proprii artei teatrale: costume, lumini, dramaturgie, machiaj, accesorii. Contribuţiile aduse moştenirii noastre culturale – mai ales în ce privește literatura și teatrul – antrenează imaginaţia copiilor şi îi ajută să descopere un sens mai bun al vieții”.

În sfârșit, mesajul transmis astăzi – de Ziua Internațională a Teatrului de Animație – de americanca Nancy Lohman Staub, membru de onoare al UNIMA și unul dintre editorii Enciclopediei Mondiale a Artelor Marionetei, pune accentul pe comunicare. Pe importanța și pe necesitatea comunicării cu publicul, dar și în interiorul breslei, prin intermediul internetului, adevăratul liant al zilelor noastre. Sute, mii, sute de mii de postări ale păpușarilor și marionetiștilor contemporani, ale teatrelor sau revistelor de specialitate – prezentări, articole și studii, fotografii, înregistrări ori momente live din spectacole și festivaluri, din conferințe ori din atelierele destinate profesioniștilor sau publicului larg – ne conectează zilnic (indiferent de care parte a scenei ne aflăm) la această formă de artă, cu un trecut și cu un prezent fascinante.

Teatrul este un loc al întâlnirii și al schimbului – spuneam –, al schimbului de povești. Cu această definiție a teatrului, intrăm și noi astăzi, în ziua Echinocțiului, în Primăvara teatrului pe Timpul cireșelor. Până pe 21 aprilie, vă vom aduce – în scurte prezentări, fotografii ori materiale video – o ofertă cât mai variată de spectacole pentru copii și adolescenți, într-o primăvară a schimbului de povești. Stați cu ochii pe noi, alegeți-vă ce vă place și, mai ales, duceți copiii la teatru! 🙂

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ / regia: Cristian Pepino – Teatrul de Animație ”Țăndărică”, București

Fii primul care comentează on "PRIMĂVARA TEATRULUI pe Timpul cireșelor"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.