Teatrul Excelsior lansează New Drama 3

Ediția 2017 a Concursului de Dramaturgie New Drama, dedicat adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, începe în ianuarie și se încheie în iulie, anunță Teatrul Excelsior din București, într-un comunicat transmis ieri, 12 ianuarie. Competiția se adresează tuturor tinerilor pasionați de teatru, încurajându-i să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Adolescenții sunt, așadar, invitați să scrie o piesă într-un act și să o trimită pe adresa teatrului, împreună cu o scrisoare de motivație, prin care să explice de ce își doresc să participe la acest concurs. Textele înscrise vor fi jurizate de profesioniști din domeniul teatrului (dramaturgi și regizori). În urma selecției, șase piese vor ajunge în faza finală a proiectului, iar textul câștigător va deveni spectacol și va intra în repertoriul Teatrului Excelsior.

Concursul New Drama se desfășoară în trei etape. Prima constă într-un atelier de scriere dramatică pentru cei șase finaliști, susținut la Teatrul Excelsior de un dramaturg reputat. A doua etapă este cea a spectacolelor lectură realizate pe baza celor șase texte finaliste, cu regizori și actori profesioniști, în urma cărora juriul va desemna piesa câștigătoare. În cea de-a treia și ultima etapă, textul câștigător va fi montat pe scena teatrului bucureștean, devenind unul dintre spectacolele stagiunii 2017-2018.

Aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, Teatrul Excelsior desfășoară programe și proiecte dedicate copiilor și adolescenților. Printre acestea se numără EXCELSIOR TEEN-FEST. Festival de teatru profesionist pentru adolescenți, RELIEF. Laborator de Teatru Tânăr, un proiect dedicat trupelor de teatru de liceeni, ART-CREATIVE, un program care dezvoltă latura artistică a adolescenților prin diferite proiecte, între care și Concursul de Dramaturgie pentru Adolescenți NEW DRAMA.

Potrivit aceluiași comunicat, misiunea teatrului este, pe de-o parte, folosirea actului de cultură ca motor de educare și transformare a tânărului spectator „în fiinţă eminamente culturală”, iar pe de altă parte, folosirea educaţiei ca acţiune de transmitere şi producere a culturii, prin activități culturale întreprinse de tineri”. Activitatea teatrului este orientată în două direcții principale: valorizarea culturală şi redefinirea educațională. Acestora li se alătură alte trei direcții definite distinct, dar complementare: implicarea socială, deschiderea către internațional şi, nu în ultimul rând, relaționarea directă cu familia. Programul Excelsior Educațional – ce cuprinde toate proiectele dedicate adolescenților – are ca obiectiv ”folosirea educației ca modalitate de transmitere şi producere a culturii prin activități artistice în care tinerii sunt direct implicați. Acesta vizează un tip de instruire complementar educației formale şi urmăreşte îmbunătățirea orizontului cultural al copiilor, asigurarea unui mediu propice exersării şi cultivării diferitelor înclinații și aptitudini”.

Calendarul Concursului de Dramaturgie pentru Adolescenți New Drama 2017: 

        perioada                                            activitate
       IANUARIE                                    Lansarea proiectului
       1 MARTIE                        Deadline pentru înscrierea textelor
       15 MARTIE                               Anunțarea titlurilor finaliste
       8-9 APRILIE                               Atelierul de scriere dramatică
      27-28 MAI Spectacole lectură (Teatrul Excelsior)
      IULIE     Premiera spectacolului montat pe baza piesei câștigătoare

 

 

Pentru informații suplimentare
Coordonator proiect: Maria ROTAR
Persoană de contact: Elena PATAP
E-mail: secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro
Site: www.teatrul-excelsior.ro

Fii primul care comentează on "Teatrul Excelsior lansează New Drama 3"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.