Fetița soldat – premieră la TNB

Cristina Juncu în FETIȚA SOLDAT / regia: Silvia Roman - Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București (foto: Florin Ghioca)

Din 5 noiembrie, Fetița soldat ”s-a înregimentat” în repertoriul Sălii Mici a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București (TNB). Producție a Centrului de Creație și Cercetare ”Ion Sava”, în cadrul programului 9G la TNB, spectacolul de debut al regizoarei Silvia Roman, montat pe textul Mihaelei Michailov, este ”o poveste pentru toate vârstele și toate timpurile” a cărei protagonistă – Amy, o fetiță de nouă ani – se hotărăște să își salveze bunica de la moarte, punând în mișcare o întreagă armată de soldăței. Bunica este personajul central al copilăriei, este ”stăpâna jocurilor și deținătoarea tuturor micilor și marilor întrebări din univers”. Toate drumurile duc la ea și, prin urmare, nu trebuie să dispară. Conceput ca ”un puzzle copilăresc din amintirile despre Bunica”, spectacolul este un one woman show – în două interpretări, una a Silvanei Mihai, cealaltă a Cristinei Juncu – care, prin intermediul personajului copil, ridică întrebări necesare despre viață, moarte, societate, educație și toleranță.

”Fetița soldat este – pentru dramaturgul Mihaela Michailov – o piesă despre politica afectelor… O piesă despre bunicile și bunicii care ne-au creat copilării solare, ajutându-ne să înțelegem ce-i cu lumea asta. O piesă despre copii care inventează cel mai tare joc de strategie: apărarea celor dragi. Pentru că solidaritatea și iubirea pot schimba ceva. Și pentru că neimaginată, schimbarea nu poate apărea. Fetița soldat este o piesă despre legături afective care nu se pierd niciodată”. La rândul ei, vorbind despre spectacol, regizoarea Silvia Roman îl descrie ca pe ”un moment scurt de respiro, de reflecție, de sinceritate față de noi. Un amalgam de întrebări fără răspuns despre iubire, curaj, empatie, dor, viață și moarte prin prisma unei fetițe cu o imaginație imprevizibil de bogată și o curiozitate specifică vârstei. Un univers ludic, candid care cu siguranță ne va reactiva amintiri de demult. Un exercițiu colectiv de reîntoarcere la copilărie. Un spectacol despre și pentru toți cei care și-au dorit să salveze pe cineva drag, cu drag”. Primele reprezentații ale acestui spectacol, ce se adresează atât copiilor cât și adulților, au avut loc în week-end-ul trecut, pe 5 și 6 noiembrie, următoarele două fiind programate pe 20 noiembrie și 3 decembrie.

Silvana Mihai în FETIȚA SOLDAT / regia: Silvia Roman - Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București

Silvana Mihai în FETIȚA SOLDAT / regia: Silvia Roman – Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București

 

 

 

Fii primul care comentează on "Fetița soldat – premieră la TNB"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.