În fiecare luni, de la ora 19.00, Asociaţia Culturală Replika vă invită la teatru, film şi carte. Altfel spus, asociaţia bucureşteană şi-a lansat ieri platforma de artă educaţională Poveşti la Replika. Proiectul se va derula în perioada 4 aprilie-27 iunie, la Centrul de Teatru Educaţional Replika de pe Str. Lânăriei 93-95, şi constă în prezentarea unor spectacole de teatru, filme şi cărţi înrudite tematic, „într-un format axat pe interrelaţionarea dintre forme de expresie şi domenii diferite”. Şi dacă vorbim despre Centrul Replika, vorbim de artă educaţională şi cultură participativă, de teme şi subiecte de actualitate ce se adresează în principal publicului tânăr, dar nu numai lui: violenţa în şcoală, abandonul şcolar, situaţia copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, pornografia, percepţia adolescenţilor asupra viitorului, forme de discriminare şi de abuz al autorităţilor, sistemul autoritar de predare în şcoală, drepturile copiilor, fricile din copilărie şi angoasele părinţilor.
Prima seară a fost dedicată Poveştilor muzicale, iar primul spectacol jucat în cadrul acestui proiect a fost Piazzolla şi copacul violet. Dedicat Dorinei Crişan Rusu – creatoare de muzică de scenă –, spectacolul este o călătorie muzicală în Buenos Aires, pusă în scenă de Mihaela Rădescu şi Radu Apostol pe texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel şi Alain de Botton, din distribuţia căreia fac parte, alături de Mihaela Rădescu, şi membrii Trio-ului Elite: Cristian Balaş – vioară, Mladen Spasinovici – violoncel şi Mădălina Florescu – pian. Spectacolul a fost urmat de prezentarea volumului Novecento, publicat la noi de Editura Humanitas, o carte despre care autorul ei – italianul Alessandro Baricco – spunea că, iniţial, a fost un text pentru teatru, scris pentru un actor, Eugenio Allegri, şi un regizor, Gabriele Vacis. Povestea micuţului Novecento – care, abandonat într-o cutie de carton în luxosul salon de bal al Transatlanticului Virginian, este găsit de un marinar şi devine un pianist desăvârşit – i-a plăcut însă şi cineastului Giuseppe Tornatore, care a ecranizat-o în 1998 făcând-o celebră, în filmul La leggenda del pianista sull’oceano (Legenda pianistului de pe ocean), cu Tim Roth în rolul principal. Seara s-a încheiat cu o proiecţie de trei scurtmetraje româneşti – Vibraţia (regia: Germain Kanda), Să mori de dragoste rănită (regia: Iulia Rugină) şi Muzica în sânge (regia: Alexandru Mavrodineanu), toate trei respectând tema primei serii de Poveşti la Replika.
Proiectul continuă luni, 11 aprilie, cu Poveşti pentru adultul meu. Seara va începe la ora 19.00, cu spectacolul Faţă de drepturi, o producţie a Asociaţiei Culturale Replika, în regia lui Radu Apostol. La ora 20.00, va avea loc prezentarea cărţii Dreptul copilului la respect. Cum iubeşte un copil, scrisă de polonezul Janusz Korczak şi apărută la Editura Curtea Veche, iar la ora 20.30 începe proiecţia filmului documentar Bloody Beans/Loubia Hamra, o co-producţie franco-algeriană în regia lui Narimane Mari.
Fii primul care comentează on "Poveşti la REPLIKA"