Când suntem mici ne imaginăm lumi. Şi nu ne oprim nici când ajungem mari. Proiectăm insule misterioase şi castele de gheaţă, ţinuturi fantastice şi deşerturi periculoase, ne imaginăm aventuri din care ieşim învingători. De cele mai multe ori, lumile rămân în imaginaţie. Sunt puţini cei care au ocazia să trăiască în lumea pe care au visat-o. De aceea creştem şi ajungem oameni cu picioarele pe pământ şi nu ne mai întristăm când ne trezim din vis, când se termină spectacolul, când se aprinde lumina în sala de cinema. Dar, faţă de copiii care visează fără oprire, noi avem responsabilitatea de a crea lumi în care ei să creadă şi când ies din sala de spectacol. Avem responsabilitatea de a face lumea în care trăiesc cei mici mai frumoasă – aşa cum şi-au imaginat-o. (Lucian Ghimiși – Manager al Teatrului Ion Creangă din Bucureşti)
În luna mai 2015, s-au împlinit 50 de ani de când Harap Alb – primul personaj care a păşit pe scena Teatrului Ion Creangă – a deschis porţile fermecate ale universului poveştilor copilăriei, invitând publicul să intre în lumea fantastică a artelor spectacolului pentru copii. De atunci, mii de reprezentaţii de succes, turnee desfăşurate în lumea întreagă, programe şi proiecte educative, estetice şi culturale, adresate copiilor, au transformat Teatrul Ion Creangă într-una dintre cele mai prestigioase instituţii de spectacol din ţară, într-un teatru pentru întreaga familie, dedicat comunităţii. Anual, peste 50.000 de spectatori vizionează spectacolele montate la Teatrul Ion Creangă, spectacole care propun experienţe artistice semnificative menite să inspire, să îndemne la reflecţie şi să aducă bucurie celor mici.
Repertoriul nostru
Subvenționat de autoritățile locale, Teatrul Ion Creangă a realizat în perioada 2014-2016 optsprezece spectacole noi, încadrate în trei programe repertoriale: Creație românească, Creație universală și Educație Timpurie. Teatru pentru 0-6 ani. Montări de amploare – chiar și în spații mici cum sunt, de exemplu, spectacolele găzduite de Teatrul Excelsior sau de Teatrul de Comedie–Sala nouă –, cu o scenografie versatilă, noile spectacole propun adaptări curajoase ale unor opere importante sau puneri în scenă ale unor texte şi scenarii contemporane de teatru. Totodată, în cadrul activității sale repertoriale, Teatrul Ion Creangă a dezvoltat un concept inedit în rândul instituțiilor publice de cultură din București și din România – Educația Timpurie prin teatru, un concept care încurajează dezvoltarea copiilor cu ajutorul tehnicilor folosite în artele spectacolului. Programul Educație timpurie. Teatru pentru 0-6 ani, inițiat în anul 2005, a reprezentat la acea dată o premieră absolută la nivel național.
Principalul obiectiv al teatrului este acela de a-și construi un repertoriu echilibrat, de a explora cât mai multe limbaje teatrale, de a introduce noi medii şi noi concepţii asupra spaţiilor de joc. De la spectacole non-verbale la basme muzicale, de la clovnerie la dans contemporan, toate producţiile îşi propun să reprezinte întâlniri relevante între micii spectatori şi artele spectacolului. Pentru aceasta, Teatrul Ion Creangă a iniţiat colaborări cu artişti recunoscuţi pe scena internaţională a teatrului pentru copii şi tineret (artişti din Marea Britanie, Germania, Israel) şi cu artişti români recunoscuţi de critica teatrală şi de publicul adult de teatru.
Spectacolele noastre în stagiunea 2015-2016
Categoria de vârstă 0-3 ani
Iglu (regia: Voicu Hetel, premiera: decembrie 2015)
Rotocol (regia: Anca Zamfirescu și Alexandrina Halic, premiera: octombrie 2008)
Categoria de vârstă 3-6 ani
Fără frică (regia: Alexandrina Halic, premiera: decembrie 2015)
De-a Micul Prinț (regia: Ioana Petre, premiera: noiembrie 2015)
Zbor prin povești (coregrafie: Violeta Dincă, premiera: octombrie 2015)
Pinguinii melomani (regia: Alexandrina Halic și Anca Zamfirescu, premiera: iunie 2014)
Aventuri în grădina cu legume (regia: Voicu Hetel, premiera: decembrie 2014)
Cocoş (regia: Voicu Hetel, premiera: iunie 2014)
În parc (regia: Magda Condurache, premiera: mai 2013)
Semințe-semi (regia: Valeria Frabetti, premiera: aprilie 2009)
Povestea spicului de grâu (regia: Voicu Hetel, premiera: octombrie 2012)
LalalaDodo (regia: Daniela Andrei, premiera: octombrie 2007)
Categoria de vârstă 4+
Sticluș Căpcăunul a furat Crăciunul (regia: Selma Dragoș, premiera: decembrie 2015)
Clowns (regia: Ștefan Ruxanda, premiera: noiembrie 2015)
Cartierul poveștilor (regia: Michal Svironi, premiera: iunie 2015)
Noddy (regia: Attila Vizauer, premiera: noiembrie 2012)
Un lup, o capră și trei iezi (regia: Cornel Todea, premiera: octombrie 2009)
Categoria de vârstă 6+
Spaima zmeilor (regia: Gelu Colceag, premiera: octombrie 2015)
Crăiasa zăpezii (regia: Rosamunde Hutt, premiera: noiembrie 2014)
Cartea Junglei (regia: Octavian Jighirgiu, premiera: martie 2013)
Când jucăriile spun Pa! (regia: Attila Vizauer, premiera: noiembrie 2008)
Categoria de vârstă 7+
Insula misterioasă (regia: Theodor-Cristian Popescu, premiera: martie 2014)
Lumea lui Paparin (regia: Vasile Manta, premiera: martie 2013)
De-aș fi Scufița Roșie (regia: Sorana Coroamă Stanca, premieră: februarie 2002)
Categoria de vârstă 8+
Frumoasa din pădurea adormită sau povestea unei treziri
(regia: Philippe Besson, premiera: noiembrie 2015)
Amintiri din copilărie (regia: Peter Kerek, premiera: septembrie 2014)
Războiul bucatelor (regia: Mihai Manolescu, premiera: mai 2010)
Inimă rece (regia: Sorana Coroamă Stanca, premiera: decembrie 1999)
Festivalurile noastre
Înţelegând importanţa evenimentului în viaţa culturală a bucureştenilor, Teatrul Ion Creangă organizează trei evenimente care beneficiază de o vizibilitate crescută: Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, Festivalul „Amintiri din Copilărie” și showcase-ul TIC PITIC – Zilele Small Size.
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” este un program complex de educație teatrală, culturalizare și formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani. În 2016, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului va avea loc între 1 şi 8 octombrie. Programul acestuia se adresează într-o mare măsură și profesioniștilor care activează în domeniul creaţiei teatrale pentru copii şi specialiștilor din diverse domenii de activitate, care sunt implicați în educarea tinerei generații. Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” s-a desfăşurat pe parcursul a 8 zile, iar în programul ediţiei au avut loc 42 de evenimente la care au participat 20 teatre din țară și 10 din afara granițelor, în total peste 150 de artiști.
Festivalul „Amintiri din Copilărie” este cel mai complex eveniment organizat de Teatrul Ion Creangă în afara sălilor convenţionale de teatru. Festivalul îşi propune promovarea activităţilor în aer liber şi petrecerea timpului liber în familie, programând în acest sens o vastă selecție de spectacole de teatru (dramatic, liric, stradal), ateliere, lecturi, demonstrații și jocuri. Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Amintiri din Copilărie” a avut loc între 12 şi 14 iunie, în Parcul Kiseleff din sectorul 1. Timp de trei zile, peste 12.000 de copii și adulți au urmărit programul susținut de artiști din Germania, Italia și România și au luat parte la activitățile conexe propuse. Principalul eveniment din cadrul programului – Parada personajelor – s-a desfășurat în parteneriat cu teatre şi companii independente de teatru, cluburi pentru copii, unități de învățământ şi ONG-uri.
Pentru a sărbători Zilele Small Size – un eveniment organizat simultan în ultimul weekend din ianuarie, în peste 20 de teatre din întreaga lume (în cadrul proiectului european „Small Size, performing arts for early years”) –, Teatrul Ion Creangă a implementat un nou program, intitulat „TIC PITIC – Zilele Small Size”. Dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani, showcase-ul propune un maraton de teatru pentru cei mai tineri spectatori, dar și activități conexe, adresate părinților, educatorilor și specialiștilor din domeniul artelor spectacolului, cu scopul de a promova importanța și beneficiile Educației Timpurii prin teatru.
Alte programe și proiecte
În completarea activității repertoriale, Teatrul Ion Creangă dezvoltă programe artistice, sociale și educative, programe precum Ora de teatru și povești – prin proiectele Clubul Micului Actor, Lecturile de vineri seara de la Librăria Humanitas Kretzulescu sau Atelierele de bune maniere prin teatru, dar și Programul social, concretizat prin proiectele Tabăra de teatru și povești (august 2014 și 2015) și Caravana TIC. Totodată, Teatrul Ion Creangă derulează și susține campanii sociale (Teatru în ghetuțe – decembrie 2014 şi 2015) și se implică, în calitate de partener, într-o serie de inițiative educaționale adresate publicului de vârstă tânără.
Gânduri şi amintiri despre Teatrul Ion Creangă – actrița Alexandrina Halic
„Ne-ați bucurat copilăria!” Cu vorbele astea în semn de mulțumire, ne mai oprește pe stradă câte un trecător cu părul alb. Dacă mai are și un nepoțel de mână, adaugă: „Pentru că am învățat atunci drumul și rostul, mi-am adus și copilul la teatrul și acum vin cu nepotul.”
Am urcat pe scena Teatrului pentru Copii la 20 de ani, în vremea studenției. Pe atunci, nici nu se chema Ion Creangă. Astăzi sunt mai bătrână decât bunicii care își însoțesc nepoții la spectacole. Sunt un martor credibil al nașterii și devenirii acestui miracol – spectacolul pentru copii, important nu numai pentru ce se întâmplă pe scenă, ci mai ales în mintea și în sufletul omuleților din sală. Începutul a fost greu. Am avut parte de scene improprii, în foste cinematografe, întâi pe strada Eforie, apoi în Piața Lahovari, în săli cu vizibilitate proastă și fără acustică. Ca un făcut, în urmă cu puțini ani, nevoiți să plecăm din Piața Amzei, ne-am onorat publicul tot de pe scena unui cinematograf – Gloria din cartierul Titan. Timp de o stagiune, locuitorii de acolo au fost fericiți că le suntem aproape, iar spectatorii fideli din celelalte colțuri ale orașului ne-au găsit chiar și acolo departe. Totuși, în conștiința publicului locul Teatrului Ion Creangă e în Piața Amzei și sperăm să ne întoarcem curând acolo.
În cei 50 de ani, au slujit teatrul câteva generații de actori, de regizori, de animatori, de tehnicieni, cei mai mulți dintre ei animați de același crez – dragul de teatru și de copii. Atunci, ca și astăzi, jucăm câte două, chiar și câte trei spectacole pe zi. Ca și astăzi, repetam ore multe cu entuziasm și fără crâcnire. Nu toți, dar cei mai mulți dintre noi. Ne stimula prezența unui regizor minunat, Ion Cojar alături de care ne prindea miezul nopții pe scenă, repetând „Poveștile de aur”. Era o poveste scrisă de Alecu Popovici, un fel de plecăciune făcută comorilor de basm românesc. Ne însoțea o formație de muzicieni talentați condusă de Nancy Brandes, cel care a și compus muzica spectacolului. Scenografia era semnată de talentata noastră Elena Simirad-Munteanu. Se întâmpla ca la deschiderea cortinei publicul să aplaude decorul, când în fața lui apărea o pajiște înflorită, minunat colorată. Am avut parte de spectacole deosebite, de povești frumoase, puse în scenă de regizori importanți ai teatrului românesc, care nu au considerat că spectacolul pentru copii ar fi un gen minor, dimpotrivă. Valeriu Moisescu, Sorana Coroamă-Stanca, Cornel Todea au înnobilat repertoriul Teatrului.
Asta a fost atunci. Astăzi Teatrul Ion Creangă trăiește menirea la fel de intens. Așa cum e și firesc, o generație nouă de creatori duce cu onoare steagul mai departe, trecând peste multe piedici. Puțină lume știe că, nefiind încă la noi acasă, repetăm pe unde suntem primiți cu bunăvoință – la Casa de Balet sau la Podul. Se repetă ore în șir, echipele de creație lucrează zi lumină, pentru că teatrul are nevoie de premiere și nu oricum: repede și bine. Când spectatorii noștri mai dorm sau încă nu și-au băut laptele de dimineață, tehnicienii noștri adună decoruri și costume dintr-un colț al orașului și le duc în alt colț, unde, pe o scenă care nu e a noastră, montează, întind cabluri, centrează reflectoare, rânduiesc îmbrăcăminte și încălțăminte, machiaj, toate astea pentru că actorii, plecați din zori de acasă, gândindu-se bine unde trebuie să ajungă în ziua respectivă – la Palatul Copiilor, la Excelsior, pe Bulevardul Elisabeta sau în Piața Lahovari – să se pregătească cum se cuvine pentru întâlnirea cu spectatorii, hotărâți să facă pentru aceștia ce știu ei mai bine – să le bucure copilăria.
Datele noastre de contact:
Până la revenirea în sediul propriu, aflat în renovare, Teatrul Ion Creangă își așteaptă micii spectatori în alte săli și spații de spectacol, unde aceștia vor putea urmări aventurile personajelor preferate, dar și producții noi, prezentate în premieră în această stagiune. Programul detaliat poate fi consultat pe www.teatrulioncreanga.ro
Casa de Bilete:
Str. Piața Amzei, nr. 13
Tel: 0767.934.374
Sediul administrativ:
Str. General Constantin Budișteanu, nr. 24, sector 1, București
Tel: 021/317.11.69 / Fax: 021/317.85.92
Website: www.teatrulioncreanga.ro
E-mail: contact@teatrulioncreanga.ro
Facebook.com/TeatrulIonCreanga
Youtube.com/teatrulioncreanga
Pinterest.com/TIonCreanga
Fii primul care comentează on "Primăvara teatrului – Teatrul Ion Creangă"