Primăvara teatrului – Centrul de Teatrul Educaţional Replika

Centrul de Teatru Educațional Replika s-a deschis în februarie 2015 cu spectacolul Familia Offline. Având ca temă centrală situaţia copiilor rămaşi singuri acasă sau în grija unui aparţinător, în urma migraţiei părinţilor, Familia Offline este spectacolul maturizării, este spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, aşteptând să fie, din nou, alături de mama şi de tata. Pusă în scenă de regizorul Radu Apostol, pe textul Mihaelei Michailov, Familia Offline este teatru-documentar, spectacolul fiind realizat pe baza cercetării iniţiate de cei doi în 2007, şi alcătuieşte împreună cu celelalte producţii ale Centrului Replika – Faţă de drepturi, Amintiri din epoca de şcoală, Copii răi, Confesiunile unui câine, Foamea, În cuvintele tale – un repertoriu format din spectacole cu relevanţă socială şi centrate pe problematici specifice universului copiilor şi adolescenţilor. Proiect al Asociaţiei Culturale Replika, Centrul de Teatru Educaţional Replika – a cărui echipă este formată din dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol şi actorii Viorel Cojanu, Mihaela Rădescu şi Katia Pascariu – este un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr.

Misiunea noastră
Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea.

Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.
An artistic „mouse trap” for community issues.

Centrul Replika este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, proiecții de filme cu impact educațional, artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale multidisciplinare.
Centrul Replika își propune să dezvolte și să promoveze programe de cercetare artistică și creații focusate pe teme și subiecte acute din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim.
Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările.

FAMILIA OFFLINE / regia: Radu Apostol - Centrul de Teatrul Educaţional Replika, Bucureşti

FAMILIA OFFLINE / regia: Radu Apostol – Centrul de Teatrul Educaţional Replika, Bucureşti

Viziune
Credem că arta comunitară poate înnobila societatea, fiecare om se naşte un artist, fiecare om este un pedagog în continuă formare.
Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.
Susţinem dreptul la reprezentare al categoriilor marginalizate care se confruntă cu probleme ignorate sau insuficient explorate.

De ce Teatru Educaţional?
Teatrul Educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă.
Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin un rol educativ. Teatrul Educațional își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează. Teatrul Educațional devine astfel un act de învățare creativă a solidarizării în echipă, care începe de la primul atelier de teatru și continuă atâta timp cât spectacolul se joacă.
Teatrul Educațional se adresează în special copiilor și adolescenților, dar nu numai. Se adresează, deopotrivă, categoriilor de public pentru care teatrul înseamnă educarea participării la conștientizarea realităților actuale.
În Teatrul Educațional, fiecare este purtătorul unei povești care merită să fie transmisă. Nu există istorii mai valoroase decât altele, nu există „narațiuni de succes”, ci doar dorința celor implicați de a fi mesagerii unor lumi care, de multe ori, n-au șansa să fie auzite în toată profunzimea lor.

afis Foamea. Centrul Replika

REPLIKA… în 3 spectacole

Amintiri din epoca de şcoală
A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim? Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși.

Amintiri din epoca de școală este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere.

AMINTIRI DIN EPOCA DE ŞCOALĂ / regia: Radu Apostol - Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti; foto: Vlad A. Arghir

AMINTIRI DIN EPOCA DE ŞCOALĂ / regia: Radu Apostol – Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti                          foto: Vlad A. Arghir


Amintiri din epoca de şcoală
Distribuţie: Katia Pascariu și Alexandru Potocean
Textul: Mihaela Michailov
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Maria Mandea
Muzica: Jak Neumann
Coregrafie: Paul Dunca
Spectacol recomandat copiilor peste 10 ani


Copii răi
O fetiță de 11 ani nu stă „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de-a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o școală la alta pentru că nu se încadreză în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepsește. Apoi colegii devin violenți cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o școală nouă. Dar în ce școală este lăsate să fie ceea ce e – un copil nedresat?

Copii răi vorbește despre violență și supunere. Despre imaginația care se pedepsește pentru că îndrăznește să se exprime. Despe reguli și excese care pun la colț libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relațiile de putere copii-profesori-părinți.

COPII RĂI / regia: Alexandru Mihăescu - Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti

COPII RĂI / regia: Alexandru Mihăescu – Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti


Copii răi
Distribuţia: Katia Pascariu
Textul: Mihaela Michailov Regia: Alexandru Mihaescu
Scenografia: Adrian Cristea
Muzica: Eduard Jak Neumann
Mişcarea scenică: Farid Fairuz
Spectacol recomandat copiilor peste 10 ani


În cuvintele tale
Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine?

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care ea nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional “Lumea ca o şcoală”, din capitala Norvegiei, în 2016, atât mama cât şi profesorii văd în această participare şansa ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să scrie compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. La şedinţa cu părinţii, se constată că cei mai mulţi elevi nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi sunt creativi. Doiniţa îi bulversează pe toţi cu compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concept o compunere nouă pe care i-o dau acesteia să o înveţe, ca să o poată prezenta la Oslo. Scriind, Doiniţa reuşeşte să se împace cu moartea surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

ÎN CUVINTELE TALE / regia: Radu Apostol - Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti

ÎN CUVINTELE TALE / regia: Radu Apostol – Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti


În cuvintele tale
Distribuţia: Katia Pascariu şi Mihaela Rădescu
Textul: Peca Ştefan
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Arhitect Gabi Albu
Muzica: Bogdan Burlăcianu (aka: Bobo de la Fără Zahăr)
Video: Elena Găgeanu


Centrul de Teatru Educaţional Replika – Bucureşti

Adresă:
Strada Lânăriei, nr. 93, Bucureşti

Contacte:
Site: www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational
E-mail: centrulreplika@gmail.com
Telefon: +40 0732101860

Harta Centrul de Teatru Educaţional Replika - Bucureşti

Harta Centrul de Teatru Educaţional Replika – Bucureşti

Fii primul care comentează on "Primăvara teatrului – Centrul de Teatrul Educaţional Replika"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.