În cuvintele tale la CTE Replika

Centrul de Teatru Educațional Replika și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) vă invită pe 23 și 24 martie, ora 19, la premiera spectacolului În cuvintele tale.

Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine? Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care ea nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional “Lumea ca o şcoală”, din capitala Norvegiei, în 2016, atât mama cât şi profesorii văd în această participare şansa ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să scrie compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. La şedinţa cu părinţii, se constată că cei mai mulţi elevi nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi sunt creativi. Doiniţa îi bulversează pe toţi cu compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concept o compunere nouă pe care i-o dau acesteia să o înveţe, ca să o poată prezenta la Oslo. Scriind, Doiniţa reuşeşte să se împace cu moartea surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

Textul spectacolului inspirat de poveștile despre minorități, spuse de peste 900 de români, îi aparține lui Ştefan Peca, unul dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România. Regizorul spectacolului este Radu Apostol, iar din distribuţie fac parte două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc: Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr, în timp ce proiecțiile video sunt realizate de Elena Găgeanu.

Spectacolul face parte din proiectul Agora Culturală@Biblioteca Ta, implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA. Proiectul are ca punct central valorizarea unor minorități și comunități a căror memorie culturală este recuperată prin intermediul poveștilor reprezentative pentru conservarea activă a tradițiilor și obiceiurilor, care riscă să se „muzeifice” și să-și piardă relevanța dinamică. Agora Culturală@Biblioteca Ta este un activator de memorie colectivă cu ajutorul poveștilor individuale care definesc istoria unor lumi pe cale de dispariție. Intrarea la spectacol este liberă şi se face pe bază de rezervare (contacte: e-mail: centrulreplika@gmail.com / telefon: +40732101860)

ÎN CUVINTELE TALE / regia: Radu Apostol - Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA, Bucureşti

ÎN CUVINTELE TALE / regia: Radu Apostol – Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA, Bucureşti


Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA – 23 şi 24 martie
ÎN CUVINTELE TALE 

Distribuţia: Mihaela Rădescu şi Katia Pascariu
Autor: Peca Ştefan
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Arh. Gabi Albu
Muzica: Bogdan Burlăcianu (aka: Bobo de la Fără Zahăr)
Video: Elena Găgeanu
Filmare live: Viorel Cojanu

Fii primul care comentează on "În cuvintele tale la CTE Replika"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.