Alice la Teatrul Gong din Sibiu

foto: Cătălina Drăghici, Dan Şuşa

Alice, un spectacol în regia lui Eugen Jebeleanu, pe textul lui Yann Verburgh, a avut premiera pe 18 octombrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu. Potrivit unui comunicat al teatrului sibian, textul spectacolului este o creație originală comisionată dramaturgului Yann Verburgh, la baza căreia stau cele două romane ale scriitorului englez Lewis Carroll – Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor, iar proiectul „marchează 150 de ani de la prima publicare a romanului, în 1865, și face o cronică fascinantă a adolescentului din ziua de azi”.
Nadia, o fetiţă din Sibiu, devine Alice încet-încet şi fără voia sa. În aventura ei, ea întâlneşte o mulţime de personaje – Iepurele Alb, Pisica de Chester, Regina de Cupă, Omida, Tweedledee şi Tweedledum, Pălărierul şi Iepurele de Martie – care, metaforic vorbind, reflectă personalitatea apropiaţilor ei din viaţa ei de zi cu zi în care mama sa ocupă locul central. Ei sunt cei care o vor supune unor probe de concurs pentru a-i estima valoarea.
Alice este povestea unei fetiţe care descoperă că ceea ce îşi doresc părinţii de la ea pare a fi mai important decât ceea ce îşi doreşte ea însăşi. Cu ajutorul unor personaje bizare ce seamănă însă mult cu oamenii din viaţa ei, Alice îşi dă seama că ea este… ea. Şi asta înseamnă că ea poate alege, că ea este cea care decide asupra propriei sale fiinţe. „Mi-am pus multe întrebări abordând adaptarea unei poveşti pentru copii într-o piesă de teatru pentru publicul tânăr de azi. Mi-am dorit să creez un text care să trezească simţurile, care să pună întrebări şi să aibă atitudine. Am vrut să folosesc un limbaj modern, ritmat, haios şi care să lase loc atât visării, cât şi poeziei, un limbaj care să se adreseze publicului tânăr fără a-l considera inferior, ci egal. Am vrut să mă adresez copilului care am fost – copilul care nu este atât de străin adultului care am devenit, copilul care punea întrebări, care înţelegea lumea celor mari, le recunoştea minciunile, le vedea greşelile, le auzea secretele. Am imaginat un teatru pentru publicul tânăr care să nu păcălească, să nu ascundă, un teatru pentru publicul tânăr care să înalţe, să chestioneze lumea în care trăiesc tinerii de azi. În opera lui Lewis Carroll, această Alice se regăseşte într-o zonă a contestării unei anumite ordini stabilite a lumii reale, acolo unde imaginea tronează şi fuga după glorie ia locul fericirii”, a declarat dramaturgul Yann Verburgh. În ce măsură povestea celor doi – autor şi regizor – convinge veţi putea afla doar mergând la acest spectacol recomandat copiilor peste 9 ani.

Alice

foto: Cătălina Drăghici, Dan Şuşa

Fii primul care comentează on "Alice la Teatrul Gong din Sibiu"

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi divulgată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.