Filmele bune se cunosc din şcoală! Acesta este sloganul proiectului “Filme pentru liceeni”, lansat pe 23 iulie, la Casa Universitarilor din Bucureşti. Iniţiat de asociaţiile Macondo (România) şi Lanterna Magică (Elveţia), acesta este un proiect de educaţie cinematografică pentru elevii din învăţământul preuniversitar, prin care se urmăreşte atât familiarizarea tinerilor cu filmul de artă cât şi utilizarea filmului, în general, ca metodă de predare la clasă. Gândit pentru anul şcolar 2015-2016, programul constă în proiecţii de filme pentru liceeni, sesiuni de pregătire pentru profesorii participanţi şi elaborarea unui ghid educativ pentru ambele categorii de beneficiari. Selecţia organizatorilor cuprinde şase filme cu tematică socială, prima propunere fiind Mustang, o poveste despre condiţia femeii în Turcia zilelor noastre, scrisă şi regizată de Deniz Gamze Ergüven. Proiecţiile, la care sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de elevi, încep la jumătatea lunii octombrie şi vor avea loc în treisprezece oraşe: Bucureşti, Timişoara, Râşnov, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Slobozia, Slatina, Topliţa, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea şi Giurgiu. Ȋnscrierea liceelor în acest program se face până la 1 octombrie, pe site-ul Asociaţiei Culturale Macondo. Conceput ca suport audio-vizual pentru lucrul la clasă, ghidul educativ va conţine lecţii de cultură cinematografică, de la istoria filmului la animaţie şi documentar, dar şi metode de abordare a celor şase filme, precum şi un set de exerciţii aplicative. Susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Municipiului Bucureşti şi Casa Corpului Didactic, proiectul “Filme pentru liceeni” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Obiectivul final este înaintarea unei scrisori de intenţie către Ministerul Educaţiei Naţionale în vederea introducerii unei ore opţionale de educaţie cinematografică în învăţământul liceal.
Despre organizatori
Lanterna Magică este un club internaţional de cinema pentru copii, înfiinţat în 1992 la Neuchâtel în Elveţia, iar motto-ul său este: “Unui spectator de calitate i se cuvin filme de calitate”. Pornind de la ideea că, în zilele noastre, audiovizualul este principalul mijloc de comunicare, asociaţia îşi propune să apropie copiii de lumea filmului, îi încurajează să o descopere singuri şi le oferă instrumentele necesare înţelegerii imaginilor cu care aceştia interacţionează zilnic, prin proiecte şi activităţi adaptate vârstei şi sensibilităţii lor.
Ȋnfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte în domeniul artistic, în special în cel cinematografic, printre cele mai cunoscute numărându-se: Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Țăranului Român, E-Uranus – cinematograful în aer liber instalat în fostele Antrepozite Bucureşti şi Cinema-edu, primul proiect de educaţie socială şi cinematografică pentru liceeni. Ieşind din sfera artisticului, Asociaţia Culturală Macondo a lansat în România conceptul slow food şi a organizat primul târg de produse tradiţionale, în colaborare cu Primăria Sectorului 1, promovând mâncarea sănătoasă şi o filosofie nouă: Viaţa nu trebuie “grăbită” în niciun fel.
Fii primul care comentează on "Ora de film"