Ştire de ultimă oră: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Domnişoara Poimâine. Întâlnirea a avut loc în Aula Bibliotecii Naţionale a României, într-un cadru oficial.
Pas cu pas – cartea preşedintelui Klaus Iohannis, publicată de Curtea Veche Publishing – a avut cele mai mari încasări în 2014 şi a fost declarată Bestseller-ul românesc al anului, pe 14 mai, la a IV-a ediţie a Galei Industriei de Carte “Bun de Tipar”. O altă carte, Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul, de Adina Rosetti, i-a adus aceleiaşi edituri încă un premiu la secţiunea dedicată publicului tânăr şi foarte tânăr. Organizată de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), Gala “Bun de Tipar” este un eveniment în cadrul căruia sunt premiate cele mai reuşite apariţii de pe piaţa de carte. El se desfăşoară anual şi se adresează profesioniştilor din domeniu – editori, autori, traducători, redactori de carte, graficieni, librari, bibliotecari sau tipografi.
Trofeele sunt realizate de artişti români – Laurenţiu Midvichi şi Eugen Ilina – şi se acordă pentru următoarele secţiuni: Cea mai frumoasă carte a anului (cu categoriile Carte ilustrată şi Concepţie grafică), Cea mai bună carte a anului (cu categoriile Beletristică, Non-ficţiune, Carte pentru copii şi tineret, Carte de ştiinţă şi Carte de popularizare), Cea mai bună traducere, Cea mai bună colecţie, Cea mai bună carte netipărită (cu categoriile E-Book şi Audiobook), Cea mai bună librărie, Cea mai bună bibliotecă, Bestseller românesc, Best New Entry (cu categoriile Edituri şi Librării), Cel mai bun redactor/îngrijitor de ediţie şi Cea mai bună campanie de Marketing/PR/CSR (campanie de responsabilitate socială). Anul acesta, au fost înscrise în competiţie 750 de proiecte. Doar 26 dintre acestea au obţinut premiile şi menţiunile speciale oferite de juriul acestei ediţii, condus de Mircea Vasilescu, om de litere şi profesor universitar. Lista integrală a premiilor oferite în cadrul acestei gale o puteţi citi mai jos, iar noi ne vom opri acum Cartea pentru copii şi tineret.
Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul este titlul câştigător la această categorie. Scrisă de Adina Rosetti şi ilustrată de Cristiana Radu, cartea se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani şi răspunde, printr-o poveste captivantă, la întrebările despre timp pe care şi le pun cei mici… în timp ce vor să crească odată mari. Celelalte nominalizări, la această secţiune, au fost: În căutarea Sufletului Crăciunului, Istoria lui Răzvan, Şi v-am spus povestea aşa şi În faţa blocului. O colecţie de 55 de jocuri şi “faze” ale generaţiei cu cheia la gât. Prima – În căutarea Sufletului Crăciunului – este o poveste cu arome de brad, măr copt şi cozonac, despre trei prieteni cu chef de aventură, scrisă de R.D. Mottok şi ilustrată de Anda Cofaru. Cartea a apărut la Editura Trei, în colecţia Young Fiction. Următoarele două sunt cărţi din oferta Editurii Arthur, pentru copii de 7-12 ani. Şi v-am spus povestea aşa este o carte de basme clasice româneşti “aduse la zi” de Florin Bican, subintitulată Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înşişi. Istoria lui Răzvan este “o călătorie fascinantă prin istoria românilor” povestită publicului tânăr de Horia Corcheş. Ultima nominalizată – În faţa blocului. O colecţie de 55 de jocuri şi “faze” ale generaţiei cu cheia la gât – a câştigat şi Premiul Cea mai frumoasă carte a anului, la categoria Carte ilustrată. Formată din 58 de “cartoline”, cartea-joc gândită de Vlad Tomei şi Mihai Gheorghe (Supersomething Studio) se adresează deopotrivă copiilor şi adulţilor care îşi amintesc cu plăcere de jocurile copilăriei.
O menţiune specială la categoria Concepţie grafică a primit-o volumul Să creştem mici: carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de mari, publicată de Editura Arthur. Cartea Laurei Grünberg, ilustrată de Ana-Maria Nica şi Alexandru Ciubotariu, ne aduce povestea omicilor hotărâţi să-i vindece pe omari de omarită, o boală ce vine din acreală, plictiseală şi lipsă de imaginaţie, de care suferă mai toţi oamenii mari. Nu în ultimul rând, Premiul Cea mai bună campanie pentru Marketing/PR/CSR a fost obţinut de Curtea Veche Publishing pentru proiectul Cărţile copilăriei în fiecare casă. Este vorba de o campanie naţională de donaţie de carte derulată în 2014, prin care mii de copii din mediul rural au primit cărţi pentru vârsta lor de la această editură.
Premiile Galei “Bun de Tipar” 2015
Cea mai frumoasă carte a anului
categoria Carte ilustrată
Vlad Tomei şi Mihai Gheorghe
pentru cartea În faţa blocului. O colecţie de 55 de jocuri şi “faze” ale generaţiei cu cheia la gât (Supersomething Studio)
categoria Concepţie grafică
Radu Manelici pentru volumul Carte de artist: Ioana Nemeş (Asociaţia pepluspatru)
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Ana-Maria Nica şi Alexandru Ciubotariu pentru cartea Să creştem mici: carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de mari, de Laura Grünberg (Editura Arthur)
Cea mai bună carte a anului
categoria Beletristică
Adrian Buz pentru cartea 1989 (Editura Polirom)
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Adela Greceanu pentru cartea Şi cuvintele sunt o provincie
(Editura Cartea Românească)
categoria Nonficţiune
Mirel Bănică pentru cartea Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (Editura Polirom)
categoria Carte pentru copii şi tineret
Adina Rosetti (autor) şi Cristiana Radu (concepţie grafică)
pentru cartea Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul (Curtea Veche Publishing)
categoria Carte de ştiinţă
Toader Popescu pentru cartea Proiectul feroviar românesc (1842-1916)
(Editura Simetria)
categoria Carte de popularizare
Oana Marinache pentru cartea Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii (Editura ACS)
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Ute Schmidt pentru cartea Basarabia. Coloniştii germani de la Marea Neagră
traducător: Cristina Grossu-Chiriac (Editura Cartier)
Cea mai bună carte netipărită
categoria E-book
Editura Humanitas Multimedia pentru cartea Casele vieţilor noastre
categoria Audiobook
Editura Casa Radio pentru cartea Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici, de Mariana Marin
Cea mai bună traducere
Adriana Liciu pentru traducerea romanului Laur, de Evgheni Vodolazkin
(Editura Humanitas Fiction)
Luminiţa Munteanu pentru traducerea romanului Casa tăcerii, de Orhan Pamuk
(Editura Polirom)
Cea mai bună colecţie
Editura Baroque Books and Arts pentru colecţia Savoir-Vivre
Cea mai bună librărie
Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bucureşti)
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Librăria Book Corner – Librarium Group (Cluj-Napoca)
Cea mai bună bibliotecă
Biblioteca Judeţeană “Astra” (Sibiu)
Biblioteca Comunală Hangu (Neamţ)
Bestseller românesc
Curtea Veche Publishing pentru cartea Pas cu pas, de Klaus Iohannis
Best New Entry
categoria Librării
Librăria Bizantină
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Librăria Habitus
categoria Edituri
Editura Ozalid
Premiul special Cel mai bun redactor/îngrijitor de ediţie
Cătălin Strat (îngrijitor de ediţie) pentru cartea Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi, de Gheorghe Crutzescu (Editura Humanitas)
Eugenia Dima (îngrijitor de ediţie) pentru cartea Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro în cultura română – Versiunea lui Alecu Văcărescu
(Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi)
Premiul special Cea mai bună campanie de Marketing / PR / CSR
Asociaţia Curtea Veche pentru campania Cărţile copilăriei în fiecare casă
Menţiune specială a juriului la această categorie:
Victor Miron pentru campania Cărţile pe faţă
Fii primul care comentează on "Gala „Bun de Tipar” 2015"